Dostupni linkovi

Četvrti dan izraelske vojne akcije


Izraelska vojna akcija u području Gaze ušla je u subotu u četvrti dan, a broj žrtava je dostigao 38. Izraelci su ušli duboko u grad s oko 30.000 stanovnika i idu od kuće do kuće tražeći osumnjičene teroriste. Kako javljaju novinari s lica mjesta, veliki vojni buldoŽeri počeli su rušiti kuće kraj džamije koja je bila poprište krvave opsade u petak. Tom je prilikom poginulo najmanje 19 Palestinaca, uključujući pet civila. Među žrtvama su bile i dvije žene koje su protestirale s desetinama drugih Palestinki ispred džamije. Portparol izraelske vojske je izjavio da je "zračni napad pokrenut na ćeliju palestinskih aktivista, koji su postavljali eksploziv blizu raskrsnice u sektoru Beit Hanuna, nedaleko od zgrade koja služi za džamiju, ali ona nije napadnuta".

Napetost između dva naroda naročito je povećana otkako je krajem marta vlada Hamasa položila zakletvu. Nakon otmice izraelskog vojnika Giladas Šalita u prekograničnom upadu tri palestinske ekstremističke organizacije, krajem juna, započela je velika vojna ofanziva na pojas Gaze. Za nešto više od četiri mjeseca vojnik nije oslobođen, niti su zaustavljeni rakenti napadi, a više od 300 Palestinaca je poginulo za to vrijeme u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Posljednji val nasilja na Bliskom istoku izazvao je reakcije u svijetu.
Šef francuske diplomatije Philippe Douste-Blazy osudio je hapšenje palestinskog ministra za stanove, te pozvao Palestince i Izraelce da pokažu više suzdržanosti u Gazi. Velika Britanija je u petak uputila apel za okončanje nasilja u Pojasu Gaze. Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Backett je poručila da "Izrael ima pravo na odbranu, ali svaka akcija treba da bude proporcionalna i u skladu s međunarodnim humanitarnim zakonima." Nasuprot ostatku svijeta, Sjedinjene Američke Države su Pačestince optužile posljednji val nasilja u pojasu Gaze. "Istinska je tregedija što su izgubljeni ljudski životi, ali nemojmo zaboraviti da se ovakav razvoj situacije izazvali teroristi, nastavljajući raketne napade na Izrael", rekao je portparol Stejt Departmenta Šon Mekormak.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan zabrinut je zbog sve većeg broja žrtava izraelskih operacija u oblasti Gaza. On je apelovao na izraelske vlasti da se uzdrže od operacija koje bi mogle dodatno iskomplikovati ionako veoma složenu situaciju. On je pozvao i militantne palestinske grupe da prestanu da raketiraju izraelske civilne ciljeve.
XS
SM
MD
LG