Dostupni linkovi

Izetbegović umjesto Tihića?


Loš izborni rezultat, prije svega za člana Predsjedništva BiH, doveo je do raskola u vrhu nekada neprikosnoveno najjače bošnjačke partije - Stranke demokratske akcije. Od aktuelnog predsjednika Sulejmana Tihića već je zatraženo da ponudi ostavku zbog izbornog neuspjeha, a najavljeno je da će odgovornost biti preispitana i ostalim čelnicima stranke.

Tihić kaže da nekim neformalnim grupama, ali i Islamskoj zajednici u BiH ne odgovara njegova probosanska politka koja je otvorena za sve građane:

“To ne odgovara ratnim profiterima, ne odgovara kriminlacima, kojima nacionalni interes i neki vjerski interesi služe samo kao pokriće za ostvarivanje ciljeva - da mogu dominirati, da mogu odlučivati.»

Član Glavnog odbora SDA Irfan Ajanović tvrdi da je Tihić za sve postupke u predizbornoj kampanji konsultovao stranačke kolege:

“Nekorektno bi bilo sada, pošto se timski radilo, tražiti, i to od strane nekih članova tog tima, da se preispita odgovornost predsjednika, a de se ne preispita odgovornost svih članova kolegija.»

Kao novi mogući predsjednik Stranke demokratske akcije pominje se i potpredsjednik Bakir Izetbegović. On nije želio za Radio Slobodna Evropa komentarisati previranja u stranci, pojašnjavajući da mediji ne trebaju biti uključeni u unutarstranačka dešavanja, jer to, kako tvrdi, može samo «dodati ulje na vatru». Izetbegović, sin osnivača stranke Alije Izetbegovića, nije želio ni odgovoriti na pitanje da li će on biti Tihićev nasljednik.

U kombinacijama za novog predsjednika stranke je i aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić. Glavna i odgovorna urednica magazina Dani Vildana Selimbegović:

“Nakon što je gospodin Izetbegović to odbio, nakon što je i Amor Mašović odbio da preuzme Stranku demokratske akcije, naravno ponudio se Terzić, tako barem tvrde krugovi bliski reisu Ceriću i Hasanu Čengiću. On je sada najnoviji, poslušni kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije. Njega bi željeli da postave kao pretkandidata.»

Inicijativu za smjenu Sulejmana Tihića sa mjesta predsjednika stranke pokrenuo je potpredsjednik Šefik Džaferović:

“Ja sam tražio da predsjednik stranke ponudi ostavku, koja bi se, naravno, testirala na stranačkim organima.»

Tihić tvrdi da od njega nije zatraženo da ponudi ostavku:

«To nije tačno. Gospodin Džaferović je kazao da treba o tome da razgovaramo. Ni u kom slučaju nije to na kolegiju zaključeno.»

Vildana Selimbegović smatra da je ofanziva na Tihića krenula iz desnog krila SDA prije svega zbog ustavnih amandmana:

“Dobar dio strukture Stranke demokratske akcije je savršeno svjestan činjenice da cijena koju mogu platiti da bi sačuvali nekakve fotelje, beneficije i dobre pozicije u saradnji sa Strakom za BiH jeste da se BiH odrekne ustavnih amandmana.»

Stranka demokratske akcije analiziraće izborne rezultate na sjednici Predsjedništva zakazanoj za subotu. Prema najavama kolegija, biće raspravljano i o načinima na koji će najviši funkcioneri te partije testirati povjerenje članstva.
XS
SM
MD
LG