Dostupni linkovi

KARLSRUE


Nemački Savezni sud u Karlsrueu odbacio je danas zahtev grupe građana Varvarina da im Nemačka isplati oko 550.000 € štete počinjene tokom dejstava avijacije NATO-a 30. maja 1999.
Sud je u obrazloženju odluke naveo da na osnovu međunarodnog prava plaćanje štete od neke države može zatražiti samo druga država, dok to ne mogu činiti pojedinci.
Sud je saopštio da je odlučio da nije moguće ni donošenje presude na osnovu Zakona o odgovornosti jer je procenjeno da nije moguće utvrditi odgovornost pripadnika nemačkih jedinica u tom događaju
Tužbu su podneli članovi porodica deset osoba poginulih u napadu i 17 osoba koje su u napadu ranjene.
Sudsko veće se pozvalo više puta na jedan proletos iz istih razloga odbačeni zahtev za odštetom koju je tražilo četvoro Grka tražilo odštetu jer su im SS jedinice 1944. streljale roditelje.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG