Dostupni linkovi

Uhapšen komandant "Hamzi"


Dženana HALIMOVIC, Maja BJELAJAC

Tužilaštvo BiH istragu o ovom slučaju pokrenulo je još u avgustu ove godine nakon objavljivanja amaterskih snimaka na kojima se pripadnici jedinice Hamze, kojom je Alić komandovao, i hrvatske formacije Crne mambe tokom akcije Oluja obračunavaju sa zarobljenim srpskim vojnicima i civilima koji su 7. i 8. avgusta 1995. godine napuštali Krajinu:

«Hajmo, ubi, ubi i tog...Ubi...»

«Ima li još koga? Hajmo dalje.»

«Idemo...»

«Allahu ekber!»

« Skidaj, majku ti j.... Skidaj.»

« Raširi ruke. Raširi ruke.»

«Uniformu nosiš.»

«Bombu ima, bombu ima...»

«J.... vam mamu četničku, j.... mamu...»

Mještani naselja Baštra nadomak Bužima, u kojem Alić živi, danas su protestirali zbog, kako su naveli, načina hapšenja Šefika Alića. Tokom protesta pod blokadom je držan magistralni pravac Bužim - Bosanska Krupa. Predsjednik Koordinacije boračkih organizacija u Bužimu, Samir Abazović:

«Jutros je došlo je do hapšenja našeg saborca Šefika Alića. Došlo je do spontanog okupljanja građana. Građani su ogorčeni načinom na koji je izvršeno hapšenju, jer smatraju da je to bila demonstracije sile.»

Iako su izrazili spremnost za saradnju na putu ka utvrđivanju istine, boračke organizacije u ovom kraju najavile su nove proteste i okupljanja građana, a s ciljem da dobiju objašnjenje zbog lošeg odnosa Agencije za istrage i zaštitu prema bivšim pripadnicima 505. bužimske brigade.

* * * * *

Srpski političari iz RS-a pozdravili su akciju Agencije za istrage i zaštitu - SIPA, u kojoj je po nalogu Suda BiH uhapšen bivši pripadnik 505. brigade Armije BiH Šefik Alić. Potpredsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata Krstan Simić:

«Naravno da je ta disproporcija ranije postojala u ’korist’ Srba, jer je najveći broj optuženih, osumnjičenih i lica koja su bila pod istragom poticao iz reda srpskog naroda. Ali, u svakom slučaju je za pozdraviti opredijeljenost Tužilaštva da pokrene procese i da sve one koji su počinili ratne zločine hapsi i privede pravdi.»

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić nada se da je hapšenje Šefika Alića početak nepristrasnijeg tretmana Suda BiH prema svim osumnjičenim za ratne zločine:

«Tek očekujem da se ustanovi šta je zaista prava situacija i da li je to procesuiranje ozbiljno, ili će to biti ipak samo završeno na nekim perifernim stvarima.»

Goran Milojević, Partija demokratskog progresa:

«Ja u ovom momentu ne znam da li je to povezano, ali ako je još i to u vezi sa slučajem generala Dudakovića, onda zaista ulijeva optimizam da se aršini prema svim učesnicima proteklog rata u BiH uravnotežuju.»

Sadik Ahmetović, iz Stranke demokratske akcije, smatra da svi osumnjičeni za ratne zločine trebaju izaći pred sud, ali istovremeno podsjeća da najodgovorniji još uvijek nisu privedeni:

«Mislim da u radu Tužiteljstva BiH ne postoji nikakav red, ono što je imao Haški tribunal. On je sve one koji su osumnjičeni za ratni zločin podijelio, ako se ne varam, na manje i veće ribe, tako je to bilo u njihovoj terminologiji. Međutim, za najveće zločine koji su se desili u BiH, zločin u Srebrenici, zločin u Prijedoru, zločini u Višegradu, uglavnom se to svelo na sporadična hapšenja ili skoro nikakva hapšenja. Kad je konkretno u pitanju Srebrenica, toga uopšte nije bilo.»

Muharem Murseilović, Stranka za BiH:

«Dok sam je gledao taj dnevnik, meni kroz glavu prolazi nešto da bi trebalo ovdje kod nas, u Prijedoru, u RS-u, pohapsiti pa bar jedno hiljadu ljudi, dvije, znate. Ne može nikoga da ne stigne kazna ako je nešto ružno radio. I svi trebaju da odgovaraju ako su nešto učinili. I sve i jedan čovjek, državljanin i građanin BiH, iz bilo kojeg naroda i narodnosti, treba da odgovara za ono ako je kriv.»
XS
SM
MD
LG