Dostupni linkovi

Jugoistok Evrope je značajno napredovao


Jačanjem ekonomije i zdravijom politikom, zemlje jugoistočne Evrope su pokazale da nisu više "u vrtiću", nego da su vlade u regionu sposobne preuzeti odgovornost, kaže za Radio Slobodna Evropa šef Pakta stabilnosti Erhard Busek. U prvom intervjuu koji je, dolazeći na dužnost šefa Pakta stabilnosti, Erhard Busek dao našem Radiju, prije četiri godine, on je kazao kako će njegov glavni zadatak biti uvesti zemlje jugoistočne Evrope u Evropsku uniju. Na pitanje, da li je svoj zadatak i ostvario, Busek odgovara: "Prvog januara iduće godine Rumunija i Bugarska će ući u EU, Hrvatska je usred pregovora, Makedonija je kandidat, - sve u svemu ipak mogu reći da sam uspio. Ostaju naravno otvoreni poznati problemi – Srbija sa svojom nesaradnjom s Haškim sudom i BiH, koja je stalno blizu početka napretka."

RSE: Imate li procjenu – kada će se Bosna i Srbija barem približiti Evropi?

BUSEK: Nerado dajem vremenske procjene. Stvari su poznate – Mladić i Karadžić moraju otići u Hag. Mislim ipak da snažna volja kod obje zemlje postoji. Moj bi savjet tim zemljama bio da ispune sve zahtjeve koje Evropa pred njih postavlja. Kad to kvalitetno odrade, niko im neće moći odbiti prijem.

RSE: Zemlje u regionu na različitim su, kako ekonomskim, tako i političkim razinama. S obzirom da ostatak svijeta to područje posmatra kao jedinstven region, jesu li razlike smetnja i kako ih premostiti?

BUSEK: Razlike su nekad dobre, nekad loše. Kad se, naprimjer, borimo protiv krimala, postoje različiti kvalitativni stupnjevi, ali to moramo činiti zajedno. Kad je o investicijama riječ, tu su podrške različite. Ali dobri primjeri u jednoj mogu biti motiv za drugu zemlju. Te razlike se dakle moraju iskoristiti.

RSE: Kriminal i korupcija su ekonomske metode koje još uvijek vladaju na Balkanu. Mogu li se pobijediti, ili ukloniti?

BUSEK: Naravno da se mogu pobijediti, iako bi pošteno bilo reći da je to širi evropski problem. Moram reći da se u tom području na Balkanu situacija znatno popravila u posljednjih četiri godine, iako je još naravno daleko od stanja s kojim bi mogli biti zadovoljni.

RSE: Zašto je EU predložila da se na Kosovu i u Bosni pojačaju trupe, umjesto da se smanje, kako je to ranije bilo rečeno?

BUSEK: To su unutrašnje stvari gdje još uvijek postoje pojedinačni slučajevi koji kazuju kako je potrebna pojačana sigurnost. Ne vjerujem, međutim, da će ona biti ojačana samo pojačavanjem trupa, nego i saradnjom na terenu. Prije ostalih jačanjem ekonomije i zdravijom politikom. Ali ja mislim da se ipak ide naprijed, da se više ne nalazimo u vrtiću, nego da su vlade u regionu sposobne preuzeti odgovornost.
XS
SM
MD
LG