Dostupni linkovi

Irak i dalje glavna predizborna tema u SAD


Heather MAHER (Priredio Srdan KUSOVAC)

Irak je, u tome nema nikakve sumnje, jedna od ključnih predizbornih tema. Retorika je dodatno zagrejana ove sedmice kada su se predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džordž Buš i njegov rival na prošlim predsdeničkim izborima, senator Demokratske stranke Džon Keri (John Kerry) sukobili na temu koja strana više ceni žrtve američkih vojnika.

Senator Keri je izjavio u ponedeljak na skupu na jednom univerzitetu: "Ako dobro učite, ako radite domaće zadatke i ako se trudite da budete pametni – radite dobro. Ako to ne činite – zaglavićete u Iraku". Opaska je predstavljala žaoku na račun onoga što nazivam nedostatkom planiranja šta činiti u Iraku nakon što su Amerikanci 2003. svrgli sa vlasti Sadama Huseina, objasnio je svoj istup senator Keri.

Predsednik Buš je odgovorio, optužujući ga da vređa inteligenciju američkih vojnika i zatraživši da im se senator Keri javno izvini:

"Pripadnici američke vojske su prilično pametni i prilično hrabri a senator iz Masačusetsa im duguje izvinjenje."

Džon Keri je poziv da se izvini – odbacio:

"Nikome se ne izvinjavam zbog kritike predsednika i njegove neuspešne politike. Ako neko duguje vojnicima na terenu izvinjenje onda su to predsednik, njegov neuspešni tim i republikanska većina u Kongresu jer je izštancovala takvu politiku koja je nanela štetu našim vojnicima i njihovim porodicama."

Ni Džordž Buš ni Džon Keri nisu kandidati na izborima, ali zdušno pomažu svoje stranačke kolege. Ovakav rat rečima praktično postoji na svakim izborima za Kongres. Istraživanja pokazuju da su republikanci u defanzivi zbog predsednikove politike vezane za Irak, što nije bio slučaj na izborima za Kongres pre dve godine. Istraživanja javnog mnjenja međutim pokazuju da većina Amerikanaca smatra da je građanski rat izbio u Iraku stavljajući američke trupe usred tog sukoba.

Endrju Kohut (Andrew) iz Instituta Pju (Pew) ovako objašnjava razlog isticanja važnosti Iraka u predizbornoj kampanji:

"Irak je na vrhu liste onih problema o kojima ljudi razmišljaju. Velika je briga u vezi sa ratom u Iraku i sve to se javnosti ne sviđa."

On kaže da su mnogi rat u Iraku doživljavali kao deo rata protiv terorizma, i da je sada ugrožen imidž republikanaca kao nekoga ko može da izađe na kraj sa ratom protiv terorizma. Najviši politički konsultant Republikanske stranke, bivši član Kongresa Vin Veber (Weber) kaže da Bela kuća i te kako prati raspoloženje biračkog tela:

"Mislim da Bela kuća obraća pažnju na to i ako bi demokrate osvojile većinu u jednom ili oba doma Kongresa morali bi da shvate da je jednostavno podrška javnosti za rat pala i da je veoma klimava."

Još je prerano za zaključak ko će osvojiti većinu u Kongresu, ali je jasno da bi politika prema Iraku u slučaju pobede demokrata bila promenjena. Neki od njih žele povlačenje američkih trupa iz Iraka do kraja 2007, ali nije jasno koliko bi demokrata to podržalo.
XS
SM
MD
LG