Dostupni linkovi

Crnogorska policija maltretirala uhapšene Albance


Istraživač za kršenje ljudskih prava Aleksandar Zaković u izjavi Radio Slobodna Evropa kaže da je, nakon današnje posjete Istražnom zatvoru u Spužu, još uvjereniji u tvrdnje koje je ranije iznio da je policija ozbiljno povrijedila ljudska prava 14 osumnjičenih koji se terete da su planirali terorističke napade i dodaje da su ti ljudi bili žrtve policijske torture:

„Ima ozbiljnih povreda ljudskih prava da je zaista bilo nepotrebnog postupanja od strane policije i sprovodničke službe da su lica maltretirana i bila podvrgnuta nečovječnom postupanju kako u samoj zgradi policije tako i u zgradi samog Višeg suda, kao i na relaciji od samog zatvora do Višeg suda i natrag, čak mnogi od njih mole i željeli bi da budu u zatvoru, ako treba i stotinu godina, ako je to moguće, samo da ne budu više predmet torture koja se nad njima sprovodi u tom transferu. Na sami svoj boravak u zatvoru nemaju primjedbi. Kažu da je Uprava zatvora prema njima korektna, da se prema njima korektno postupa.“

Iste tvrdnje iznosi i predsjednik Crnogorskog helsinškog komiteta Slobodan Franović koji je takođe više puta posjećivao pritvorenike i koji je već nekoliko puta javno upozorio da je većina pritvorenika bila podvrgnuta torturi prilikom policijske obrade:

„Mi smo rekli da sam se ja lično uvjerio da je nad većinom od ovih pritvorenika primjenjena sila i da, ne želeći da presuđujemo, postavili smo zahtjev da je potrebna jedna hitna, nezavisna i nepristrasna istraga, jer policija može silu priijeniti i zakonito i po domaćem i po međunarodnom pravu. Ovdje postoji ozbiljna sumnja da su prekršeni standardi koji su propisani domaćim i međunarodnim pravom. Za sada mi nemamo informacija da li je u toku nešto po ovim zahtjevima koje smo mi postavili, ali ne samo mi, u vezi sa sprovođenjem te nezavisne i nepristrasne istrage.“

Komentarišući ove optužbe, direktor Uprave policije Veselin Veljović je u intervjuu za podgoričku „Republiku“ kazao da je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu naložio da detaljno ispita da li je u realizaciji hapšenja bilo zloupotrebe ovlašćenja, napominjući da eventualno prekoračenje ovlašćenja o ovom trenutku tretira kao sporedno pitanje. „Težište i dalje stavljam na sumnju da su otkrivena teška krivična djela gdje se prostom analizom i sagledavanjem mogu pretpostaviti posljedice takvog kriminogenog djelovanja“, kaže Veselin Veljović.

Istraživač za kršenje ljudskih prava Aleksandar Zaković je, povodom ovog slučaja, uputio i otvoreno pismo predsjedniku Vrhovnog suda Ratku Vukotiću i zatražio da se u objektima koji pripadaju sudskim organima pod hitno prestane sa praksom torture. Ratko Vukotić danas nije bio dostupan, a njegova sekretarica nam je u telefonskom razgovoru rekla da do sjutra ne možemo očekivati reakciju na zahtjeve koji su mu proslijeđeni. Nedostupani su bili i predstavnici albanskih nacionalnih partija koji su ranije u više navrata oštro osudili postupanje policije prilikom hapšenja osumnjičenih.

Podsjetimo. Crnogorska policija je noć uoči septembarskih parlamentarnih izbora u rejonu Tuzi i Malesije uhapsila 14 osoba albanske nacionalnosti koje se terete da su planirale terorističke akcije na teritoriji Crne Gore kao i likvidaciju pojedinih uglednih Albanaca. U toj akciji koja je sprovedena pod budnim okom javnosti zaplijenjena je ogromna količina oružja i eksploziva, a svim osumnjičenima određen je pritvor.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG