Dostupni linkovi

Izrečene presude u slučaju "Privredna banka"


Sud BiH proglasio je krivim Momčila Mandića za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u predmetu Privredna banka Srpsko Sarajevo i krivično djelo falsificiranja isprava. Osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 9 godina, te je dužan nadoknaditi oko 4 i po miliona konvertibilnih maraka, za koliko je u vrijeme dok je bio predsjednik upravnog odbora oštetio Banku. Mandić je nezakonito izdavao kredite bez garancija firmama "Spekta", "Matres", "Manko" i drugim, koji su nelegalno korišteni za kupovinu dionica Banke i finansiranje predizborne kampanje SDS-a, a koji uglavnom nisu vraćeni.

Uz Mandića, krivim za zloupotrebu položaja proglašen je i Milorad Govedarica, direktor firme “Matres”, te je osuđen na 4 godine zatvora, uz solidarnu nadoknadu štete sa Momčilom Mandićem Privrednoj banci Srpsko Sarajevo u iznosu od 460.000 konvertibilnih maraka.

Drugooptuženi u ovom slučaju, Milovan Cicko Bjelica, direktor firme “Spekta”, oslobođen je svih optužbi, kao i bivši član Predsjedništva BiH Mirko Šarović, koji su se teretili za organizovani kriminal. Vijeće, kojim je predsjedavao sudija Salem Miso, oslobodilo je Mandića i Govedaricu optužbi za organizovani kriminal, dok je Mandić oslobođen i optužbi da je pomagao i finansirao mrežu podrške Radovanu Karadžiću.

Tužilaštvo BiH, kako prenosi glasnogovornik Boris Grubešić, zadovoljno je osuđujućim dijelom presude. No, zbog odbijajućeg i oslobađajućeg dijela kojim nije zadovoljno, Tužilaštvo je najavilo žalbu na prvostepenu presudu.
XS
SM
MD
LG