Dostupni linkovi

Glavaš ipak u pritvoru


Nakon nekoliko tjedana pravosudnog natezanja, nekadašnji osječki gospodar života i smrti Branimir Glavaš odlazi u pritvor. Dugo je sve ovo trajalo, prvi je komentar osječkog novinara i našeg kolege Drage Hedla:

«Mislim da je na kraju ipak se pokazalo da postoje razlozi zbog kojih je takva odluka donesena, jer sigurno da se nitko ne bi upuštao u tako jednu vrlo ozbiljnu odluku da za to ne postoje snažni dokazi i da za to nema razloga. Mislim da je sada napokon se pokazalo da i hrvatska pravna država može riješiti ovakve slučajeve, bez obzira koliko se to zadnjih dana možda činilo da i nije posve tako.»

Konačno je došlo vrijeme da se možemo baviti meritumom cijele stvari, kaže za Radio Slobodna Evropa saborski zastupnik srpske zajednice Milorad Pupovac:

«Nakon neke vrste hrvatskog pravosudnog big brothera u domeni ratnih zločina, je vrijeme da se umjesto o osumnjičenom Glavašu počne govoriti o žrtvama, okolnostima u kojima su ubijani i posljedicama takvih ubojstava po grad, po srpsku zajednicu u tome gradu i da se konačno počnemo baviti meritumom stvari, a to je činjenica da su tamo počinjeni zločini i činjenica da se za te zločine treba znati, da ih se treba javno osvijestiti i da za njih neko treba odgovarati. Ako je to gospodin Glavaš - gospodin Glavaš. Ako nije on, ili ne samo on, onda treba utvrditi ko je, pod kojim okolnostima i zašto činio te zločine.»

Bivša socijaldemokratska saborska zastupnica Jadranka Reihl Kir, udovica šefa osječke policije Josipa Reihl Kira, uz čije se umorstvo u ljeto ’91. redovito spominje Glavaševo ime, još je uvijek u nevjerici. U svakom slučaju, kaže, nakon pritvaranja Glavaša za Osijek nastupaju druga vremena:

«Mene najviše ljuti kad oni koji su uz Glavaša kažu Osijek se protivi uhićenju. Ne znam kako mogu govoriti u ime svih Osječana? Ja sam sigurna da većina u Osijeku iskreno žale što se događalo ’91. godine i da svih ovih godina žele da se to riješi. Međutim, ljudi koji to žele nisu tako glasni, a iskreno rečeno, s obzirom na sva ta brutalna ubojstva, boje se, pa iz tog razloga oni šute, a ovi koji su to radili oni su glasni i zato se ima dojam da je Osijek protiv uhićenja Glavaša, što sigurna sam da ne stoji.»

Pritvaranje Glavaša izazvat će kod dijela građana šok, ali se neće dogoditi ništa spektakularno, kao što se ništa nije desilo nakon uhićenja Gotovine, procjenjuje Drago Hedl:

«Ali kad je sam Osijek u pitanju, mislim da će se stvoriti jedna nova atmosfera u kojoj će biti više prostora za nekakve demokratske inicijative, jer svih ovih 15 godina praktički Osijek je bio talac jedne politike i manje-više jednoga čovjeka.»
XS
SM
MD
LG