Dostupni linkovi

Ni ubistvo policajca nije iznenađujuće


Ubistvo policajca nije iznenađenje, jer dugotrajna društvena kriza nužno uzrokuje štetne posljedice i na mentalnom i na društvenom planu, kaže analitičar Ibrahim Prohić:

«A to znači da je snižena sposobnost da se različite frustrirajuće situacije prime na relativno miran i tolerantan način. Narodni žargon ima jako dobar termin koji kaže ’kratak fitilj’. I drugi razlog zašto se dešavaju napadi na policajce je neadekvatna društvena reakcija, zapravo vrlo upitna prije svega reakcija socijalne sredine u takvim situacijama i kaznena politika koja se primjenjuje prema sličnim modelima ponašanja.»

Ubistvo policajca dogodilo se dok se još nisu stišale rekacije nakon, po mnogima, uvredljivo blage kazne za silovanje mentalno oboljele maloljetnice. To i ubistvo policajca moguće je povezati jer je posljednjih petnaestak godina stjecište problema samo sudstvo, kaže Mehmed Pargan, novinar Slobodne Bosne. Sud u Tuzli je, po njegovim riječima, posljednjih mjeseci zapravo pokrovitelj nekoliko zločina:

«Još jedna činjenica je da je stjecište lokalnih kriminalaca u Tuzli upravo ispred sjedišta MUP-a Tuzlanskog kantona. Kad imamo te činjenice, zasigurno postoji jedna veza. Ukoliko neko nekoga ne kazni, u ovom slučaju sud, za ono što je uradio, svaki kriminalac će se osiliti i biti svjestan da u ovom gradu, odnosno u ovoj državi može uraditi ono što god zaželi - a da neće biti kažnjen.»

Pitali smo Tuzlake osjećaju li se sigurnima nakon ubistva policajca:

«Navečer iza 7 sati već nesigurno prolaziš.»

«Nema nas šta da iznenađuje. U ovoj državi je sve moguće - i ovakve stvari koje se dešavaju, a i još gore stvari koje će se dešavati ako se ovako nastavi. Nema zakona, nema države, policija, nema vlasti...»
XS
SM
MD
LG