Dostupni linkovi

I nakon funkcija plate funkcionerske


Građani Bosne i Hercegovine, sudeći prema usvojenim zakonima, u narednih 12 mjeseci, pored novoizabranih, plaćat će i bivše parlamentarce, članove Vijeća ministara i državnog predsjedništva. Ovakvu odluku 19. septembra, samo deset dana pred opšte izbore, donijela je administrativna komisija državnog Parlamenta. Njom je predviđeno da poslanici kojima je istekao mandat imaju 12 mjeseci pravo na primanja koja su imali u toku mandata. Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić:

«Komisija nadležna Predstavničkog doma,Vijeće ministara i Predsjedništvo donijeli su odluku, odnosno promijenili odluku i rekli da poslanici, odnosno članovi Vijeća ministara i njihovi zamjenici, odnosno članovi Predsjedništva, umjesto šest mjeseci, dvanaest mjeseci imaju platu i privilegije koje im pripadaju, a to znači da su građani ovaj put glasali ne znajući za takve odluke iza leđa, i dobili trostruki broj poslanika, dvostruki broj članova Vijeća ministara i zamjenika i dvostruki broj članova Predsjedništva na godinu dana.»

I bivši poslanici iz federalnog Parlamenta narednu godinu imat će obezbijeđena primanja. Ovo im je omogućeno zakonom koji je stupio na snagu 5. oktobra, a kojim je predviđeno da poslanici sa radnim stažom do 5 godina imaju pravo na tri mjeseca naknade plate, a sljedećih devet mjeseci 50 posto plate koju su ostvarivali na javnoj funkciji. Sekretar Predstavničkog doma federalnog parlamenta Izmir Hadžiavdić:

«Zatim, poslanici sa radnim stažom od 15 do 25 godina imaju pravo na devet mjeseci naknadu pune plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj funkciji, a sljedeća tri mjeseca 50 posto od te plaće. I imamo posljednje, dakle poslanike sa 25 godina radnog staža ili više koji imaju pravo na 12 plaća, dakle punu godinu ostvarivati plaću u visini plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj funkciji.»

Dok se iz državnog i entitetskih budžeta plaćaju privilegije i sadašnjih i bivših poslanika, prosječna plata u Federaciji je oko 560 konvertibilnih maraka, a penzioneri u Republici Srpskoj imaju prosječna primanja od 209 maraka. Građani smatraju da su odluke onih koje su birali van svake pameti:

«Nije pošteno. Ja bih im oduzeo i ono što su do sada primali.»

«Pa to je van pameti. Van pameti zaista. Bez komentara.»

«Zna se šta možda misle. On ima platu još godinu dana, mi ne primamo redovno ni po pola plate.»

«Super. Sve najbolje mislim. Nek uzmu još i za dvije godine. Eto.»

Jedan od poslanika koji u državnom Parlamentu u novom sazivu neće dobiti mandat je i Sead Avdić. On tvrdi da će se vratiti na Unirvezitet i tamo zarađivati platu. Na pitanje da li će uzimati platu koja ga sljeduje na osnovu odluke administrativne komisije, Avdić odgovara:

«Ne, kakvi. 12 mjeseci? Pa to nema govora. Moji planovi su još uvijek vezani za Univerzitet u Tuzli. Ja se vraćam na Univerzitet, uslovno rečeno s aspekta produžavanja radnog odnosa s Univerzitetom.»

Poslanik u Federalnom parlamentu Mirnes Ajanović, iako je izvjesno da nakon ovih izbora neće dobiti mandat u Parlamentu Federacije, smatra da je pitanje da li će tražiti drugi posao mimo političkog angažovanja i da li će uzeti novac predviđen za bivše poslanike preuranjeno i tendenciozno:

«Ne znam da li ću uopšte doći u situaciju da ja ta primanja uzimam. Drugo, pokazalo se u svim situacijama da političari koji uzimaju, deru, kradu, pljačkaju, otimaju od naroda mimo zakona, dovode narod i građane u situaciju da nemaju ništa, da dobivaju 10, 20, 30 posto glasovima na izborima - dobro prolaze. E sad da li Mirnes Ajanović treba da faktički ne poštuje zakon? Ne trebam sebe dovoditi, meni to ne treba, ja imam ugovor koji mi omogućava profesionalizaciju na drugi način.»

Činjenica je da će građani Bosne i Hercegovine dobiti najskuplje parlamentarce i ministre do sada. Usvojenim odlukama na državnom nivou, naprimjer, ne samo bivši ministri već i nihovi zamjenici imaju pravo na beneficije nakon isteka mandata njihovim šefovima. Tako će se ove godine, svi su izgledi, umjesto najavljenog smanjivanja administracije plaćati i onima koji ništa ne rade.
XS
SM
MD
LG