Dostupni linkovi

Pedeset i prvi rođendan


Povodom 51. rođendana jednog od najpopularnijih Zastavinih modela, u Kragujevcu je održan tradicionalni „Fića-fest“ koji je okupio ljubitelje prvog domaćeg oldtajmera iz svih krajeva Srbije.

Za 30 godina proizvodnje, od 18. oktobra 1955. godine do 18. novembra 1985. godine, sa Zastavinih traka sišlo je 923.000 fića, a drumovima Srbije još uvek se kreće više od 40.000 tih vozila.

Među učesnicima „Fića-festa“ najviše je bilo vlasnika koji su znatno mlađi od svojih ljubimaca, poput Đorđa Šukolovačkog iz Beograda, koji je u Kragujevac stigao sa fićom proizvedenim 1968. godine:

„Moj fića je stariji od mene jedno dvadesetak godina i doživljavam ga kao starijeg brata. Svi stariji ljudi pričaju o njemu da je bio legenda i ja sam odlučio da nastavim tu tradiciju, da mi to bude prvi auto i da ga sačuvam od zaborava.“

Bojan Pavlović iz Kragujevca je vlasnik najmlađeg fiće, proizvedenog 1985. godine. On smatra da vožnja automobila iz nekadašnje nacionalne klase ima brojne prednosti:

„Pre svega mala potrošnja, jeftini rezervni delovi… To je auto za grad, za vožnju po gradu – svuda može da se parkira, svuda može da prođe. Jednostavno, auto za grad koje bi svima preporučio. U odnosu na ostale automobile vožnja i održavanje su mnogo jeftiniji.“

Prosečna starost automobila u Srbiji je iznad 15 godina. A u poslednje vreme domaće drumove preplavili su stari automobili uvezeni iz Zapadne Evrope. U takvoj konkurenciji, prvenac domaće automobilske industrije se odlično drži jer se, prema podacima automobilskih organizacija, drumovima Srbije još uvek kreće oko 40.000 fića:

„Prvo auto koje sam kupio je bio fića, i to polovan. Posle sam ga sređivao. Nije ni tad baš svako mogao da kupi fiću. Bio je popularan. I tada je bilo takozvanog friziranja fiće.“
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG