Dostupni linkovi

UNMIK ne podržava referendum(e)


Posle sastanka sa Pregovaračkom ekipom Kosova, šef UNMIK-a je izjavio kako ne vidi neku vezi između rešavanja statusa Kosova sa referendumom za Ustav Srbije. To su različita pitanja, rekao je on:

“Ja sam predstavio stavove UNMIK-a, u vezi sa referendumom o Ustavu Srbije. Naša je ocena da proces utvrđivanja statusa jasno definisan Rezolucijom 1244 i mandatom specijalnog izaslanika Marti Ahtisarija, i taj je proces kao takav odvojen od utvrđivanja statusa Kosova.»

Riker je rekao da UNMIK ne podržava održavanje referenduma na Kosovu, ali da neće da se meša u pojedinačna izjašnjavanja građana. Riker je rekao da nastavljaju da veruju da će se proces utvrđivanja statusa rukovoditi stavovima Kontakt-grupe kojima se zahteva da se učine svi napori da se do rešenja stine do kraja godine.

Predsednik Kosova i Pregovaračke ekipe Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da razumeju stav UNMIK-a, ali da je on kao predsednik Kosova i Pregovaračka ekipa protiv održavanje referenduma:

«Sa naše strane mi smo jasno rekli da smo protiv održavanja referenduma na Kosovu, posebno u periodu kada radimo na utvrđivanju statusa. Mi smatramo da to nije dobro za procese kroz koje prolazi Kosovo. Istovremeno želim da kažem da ćemo mi nastaviti da podržavamo stavove Kontakt-grupe u cilju ubrzanja procesa.»

Sejdiu je ocenio da je Kosovo sazrelo da deluje kao država i izrazio spremnost institucija Kosova da sarađuju sa međunarodnim faktorima.

Tokom današnjeg sastanka Pregovaračka ekipa Kosova je razmotrila i pitanje rada na novom ustavu i zatraženo je do Skupštine Kosova da formira komisiju koja će raditi prvi predlog novog Ustava Kosova.
XS
SM
MD
LG