Dostupni linkovi

Rasizam na tribinama Borca iz Čačka


„Majkle, odlazi odavde jer ovde te niko ne voli!“, bio je transparent koji je na tribinama stadiona Borca u Čačku dočekao tamnoputog Majkla Tamvanjeru, centarfora domaćeg kluba, kada je sa saigračima izašao na teren pred utakmicu sa beogradskim Voždovcem. Tu poruku istakao je deo navijača čačanskog kluba okupljenih u grupi „Čete“, a onda su obučeni u bele kapuljače, po uzoru na zloglasnu rasističku organizaciju Kju Kluks Klan, na rasnoj osnovi vređali igrača svog tima rođenog u Zimbabveu. Tridesetak izgrednika podizalo je ruke u nacistički pozdrav, uzvikivalo zig-hajl, mahalo zastavom Juga iz američkog građanskog rata i upućivalo Tamnjaveri rasističke povike. Sudija je posle dvadesetak minuta prekinuo utakmicu, policija je ispraznila tribine i privela tridesetsedmoricu izgrednika, od kojih su osmorica zadržana u pritvoru i preti im optužba za izazivanje nacionalne i rasne mržnje.

Iako su policija i pravosuđe brzo reagovali, nakon ovog događaja ostao je gorak ukus. Čačani su jednostavno bili zgroženi:

„Ne znam otkud to u našim krajevima. Stvarno sramota.“

„Sramota me je. Mi time ,reklamiramo‘ i naš grad.“

„To je bruka za Čačak. Ovo može samo da se predupredi samo rigoroznim kaznama.“

„To je katastrofa, to je zaista ružno i zaista sramota.“

„To je takav civilizacijski pad da je to neopisivo.“

Pre dolaska u Borac, pre tri meseca, Majk Tamvanjera četiri godine je igrao za Javor iz obližnjeg gradića Ivanjića. Njegov sin bio je prva tamnoputa beba rođena u čačanskom porodilištu, a iz ljubavi prema Srbiji dao mu je ime Nikola. Nakon svega, iako vidno neraspoložen, Majk Tamnjavera, u prisustvu svoje supruge i dvogodišnjeg sina, poručio je da smatra da iza svega ne stoje Čačani, već grupica huligana:

„Razmišljao sam šta bi moglo da bude posle utakmice – mogli bi me negde sačekati i tako dalje. Međutim, ja ne idem nigde, ostajem ovde da igram za Borac. Ne plašim se.“

Zbog do sada neviđenog incidenta na domaćim terenima, Zajednica prvoligaša Srbije suspendovala je stadion kraj Morave, a Borcu preti visoka novčana kazna i igranje nekoliko utakmica bez prisustva publike.

Andrej Nosov iz Inicijative mladih za ljudska prava, smatra da nadležni organi moraju najoštrije reagovati jer je, kako kaže za naš program, rasizam postao deo posleratne stvarnosti u Srbiji:

„Nekako se u našu kulturu uvrteo taj jedan odnos prema drugima i sve što je drugo i drugačije, neprihvatljivo je i kao takvo treba da ode od nas. To je zapravo kulturna matrica koja se stalno šalje i državni organi veoma retko, gotovo nikad, reaguju na takve ispade.“

Ivan Ćurković, legenda jugoslovenskog fudbala i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, podsećajući da u srpskom fudbalu nastupa sve više tamnoputih fudbalera, kaže za naš program da se ipak ne radi o širokoj pojavi, već o incidentu grupe huligana koje treba adekvatno kazniti:

„Srbi nisu ljudi koji prema strancima imaju takav odnos. To je jedna mala grupa protiv koje se, međutim, treba boriti svim sredstvima. Jedan takav doček nikada nije bio prisutan na našim terenima. Naprotiv, mi smo primali te ljude sa puno simpatija. Pored toga, to je danas normalna stvar u svetu sporta. U francuskom državnom timu od 11 igrača, njih 10 su tamne puti, pa nikada nije nikome palo na pamet da kaže jednu reč u tom smislu.“

Nakon svega, gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević izvinuo se „u ime grada“ tamnoputom fudbaleru Borca Majku Tamvanjeri i njegovoj porodici:

„Ja sam rođen u ovom gradu i uvek kada odem negde izvan njega trudim se da prikažem Čačak kao nešto posebno. Međutim, sada se, iskreno da vam kažem, prvi put stidim što sam iz ovog grada.“

Osmorica uhapšenih navijača čačanskog Borca, koji su vređali igrača sopstvenog tima, stari su od 18 do 32 godine i u zatvoru će dočekati suđenje i presudu.
XS
SM
MD
LG