Dostupni linkovi

Nobelova nagrada za mir ide u Bangladeš


Muhamad Junus iz Bangladeša osnovao je 1976. godine (Grameen Bank) Gramin Banku koja nudi pozajmice siromašnima bez finansijskih garancija. Najsiromašniji stanovnici Bangladeša, prije ostalih žene, poljoprivrednici, ribari, zanatlije dobijaju novac kako bi mogli pokrenuti sopstveni biznis.

Obrazlažući odluku o nagradi, predsjednik Norveškog komiteta Ole Danbolt Mjoes je kazao kako su Junus i njegova Gramin banka pokazali da čak i najsiromašniji mogu učiniti nešto za sopstveni razvoj: "Trajan se mir ne može postići sve dok velike grupe ljudi ne pronađu način da se izvuku iz siromaštva. Mali su krediti jedan od načina. Razvoj je takođe fakt koji pomaže demokratiju i ljudska prava. Muhamad Junus je pokazao da je lider koji vizije zna pretvoriti u praktično djelovanje i to za dobrobit miliona ljudi. Ne samo u Bangladešu nego i u mnogim drugim zemljama, kazao je Mjoes.

Princip na kojem je prije skoro 30 godina osnovana Gramin banka jeste davanje malih kredita bez učešća, i sa odloženom otplatom, dok biznis ne krene. Time je, tvrdi Nobelov komitet, Junus realizirao gotovo nemoguću ideju i u praksu uveo snažno sredstvo za borbu protiv siromaštva. Predsjednik Norveškog komiteta za dodjelu Nobelove nagrade Ole Danbolt Mjoes na kraju svog govora je zaključio: "Svako na ovom svijetu ima pravo na život dostojan čovjeka. Junus i Gramin banka su pokazali da se i siromašniji od siromašnih mogu radom pobrinuti se za sopstveni razvoj"

Deset miliona švedskih kruna, ili nešto više od milion dolara iznosi Nobelova nagrada koju će za mir ove godine podijeliti Mahmud Junus i njegova Gramin banka.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG