Dostupni linkovi

LONDON


Načelnik štaba britanske vojske Ričard Denet (Richard Dannatt), koji je izazvao političku buru pozivom da se vojnici iz ove zemlje uskoro povuku iz Iraka, izjavio je u petak kako je mislio na fazno povlačenje tokom dve ili tri godine i negirao je da je napao vladinu politiku.
On je najpre kazao u intervjuu britanskom Dejli Miroru (Daily Mirror) da britanske trupe treba da se povuku iz Iraka, jer njihovo prisustvo dodatno pogoršava bezbednosnu situaciju na terenu.
On je ocenio da se prvobitna tolerancija lokalnog stanovništva prema britanskim vojnicima pretvorila u netoleranciju.
“Mi smo u muslimanskoj zemlji, a muslimanski pogledi na strance u njihovoj zemlji su dosta jasni. Kao stranac, dobrodošli ste ako ste pozvani, ali mi sigurno nismo bili pozvani u Irak u vreme našeg dolaska”, rekao je general Denet.
On je međutim kasnije u intervjuu BBC-u insistirao kako bi Britanija trebala da bude "rame uz rame s Amerikancima, a njihovi i naši vremenski rokovi su isti".
Britanija nije odredila rok za povlačenje svojih 7.500 vojnika iz Iraka, ali je predala odgovornost za bezbednost iračkim snagama u dve provincije i priprema se da to učini i u trećoj.
XS
SM
MD
LG