Dostupni linkovi

Nastavljaju se konzultacije o Sjevernoj Koreji


Budućnost sjevernokorejskog nuklearnog programa i mogućih novih proba atomskih bombi sada ovise od Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je danas
Kim Yong-Nam, drugi po važnosti sjevernokorejski dužnosnik. Od ponašanja Amerike ovisi da li će Pjongjang za koji dan izvesti nove nuklearne pokuse ili će se vratiti multilateralnim pregovorima, rekao je Yong-Nam.

Južnokorejski mediji navode i izjavu jednog sjevernokorejskog dužnosnika koji je najavio kako će u slučaju da joj međunarodna zajednica uvede sankcije, Sjeverna Koreja tu odluku smatrati objavom rata. Vlasti u Pjongjangu zaprijetile su danas da će ispaliti raketu s nuklearnim punjenjem ukoliko SAD odbace razgovore sa Sjevernom Korejom.

Amerika ne prihvata mogućnost pregovora pod ucjenom, a administacija u Washingtonu je objavila kako nije uznemirena prijetnjom Pjongjanga da bi mogao ispaliti nuklearnu raketu. Američka diplomacija fokusirana je na sadržaj rezolucije kojom će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odgovoriti na izazov koji za međunarodnu sigurnost predstavlja sjevernokorejsko testiranje atomske bombe, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack:

“Što se tiče rezolucije Vijeća sigurnosti, ne mogu ići u pojedinosti, ali mogu vam reći da postoje neke ideje, prije svega o tome kako onemogućiti sjevernokorejsku vladu da i dalje razvija oružje za masovno uništavanje ili raketnu tehnologiju, ili da na bilo koji način izvlači korist od znanja i arsenala kojima su već ovladali."

Dio te rezolucije predviđa da u krajnjem slučaju, za provedbu dijela sankcija, bude li neophodno, bude odobrena i upoteba sile. Rusija i Kina, koje su u različitim razdobljima Hladnoga rata bile glavni ideoloski i logistički sponzori Sjevene Koreje zalažu se za odmjereniji pristup. Kina ima i poseban interes, kaze, bivši američki ambasador u toj zemlji James Lilley:

"Kinezi preziru sjeverokorejskog predsjednika Kim Yong Illa i smatraju ga staljinističkim strašilom, ali žele da se on održi na vlasti. Kim Yong Ill je za Kinu loše rješenje, ali boljega nema. Vlasti u Pekingu ne žele ujedinjenje dviju Koreja i stvaranje jake države koja bi bila pod ekonomskom i političkom dominacijom Seula i povezana sa Sjedinjenim Državama. Najbolji način da se spriječi takav scenarij je održavanje na vlasti Kim Yong Illa."

Ne čekajući odluku Vijeća sigurnosti o mogućim međunarodnim mjerama protiv Sjeverne Koreje, japanska je vlada uvela jednostrane sankcije prema vlastima u Pjongjangu koje uključuju potpunu zabranu uvoza za proizvode iz Sjeverne Koreje i zabranu zračnog i pomorskog prometa s tom zemljom.
XS
SM
MD
LG