Dostupni linkovi

Stručnjak za kompromise na čelu UN


Kao osamanestogodišnjak, Ban Ki-Mun pobijedio je na južnokrejeskom nacionalnom takmičenju u poznavanju engleskoga jezika i kao nagradu osvojio je putovanje u Sjedinjene Države. Tokom toga posjeta sreo se s tadašnjim američkim predsjednikom Johnom F. Kennedyem i danas tvrdi kako je upravo taj susret presudno utjecao na njegovu odluku da postane diplomat. Tokom 36-godišnje karijere, koja uključuje predstavljanje Južne Koreje u mnogim zemljama svijeta, Ban Ki-Mun je proveo i deset godina u Ujedinjenim narodima.

Direktorica Centra za južnokrejske studije na Sveučilištu Columbia u New Yorku, Hyun Kim Habush, kaže kako je Ki-Mun blag čovjek ugodnih manira koji, zatreba li, zna biti i vrlo odlučan.

“Opće je uvjerenje da je on vrlo sposoban administrator i da ima ulogu pomiritelja. Radi se o osobi koja ima prirodnu sklonost da posreduje među ljudima čija se mišljenja ne podudaraju.”

Sadašnji glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Anan smatra se vrlo kompetentnim diplomatom, s izraženim osjećajem za misiju koja mu je povjerena. S druge strane, Ban Ki-Mun se smatra skromnim političarom koji može razgovarati sa svakim.

Dopisnik američkog magazina The Nation iz Ujedinjenih naroda, Ian Williams, kaže za Radio Slobodna Evropa da je izražena sposobnost Ban Ki-Muna da postigne kompromis u složenim situacijama, vjerovatno odlika koja mu je osigurala potporu ključnih članica UN-a:

“Događa se da velike sile koje su stalno zastupljene u Vijeću sigurnosti nastoje na ovu dužnost izabrati ljude koji nemaju posebno zapažene političke ili diplomatske karijere i za koje se vjeruje da će činiti onako kako im se kaže. No, kada jednom budu izabrani i osjete stvarnu snagu koju proizlazi iz dužnosti glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda, nijedan od izabranih ne ostaje ničiji poslušnik već često i sam zauzima vrlo čvrste stavove. Poznato je da Ban Ki-mun snažno podupire Međunarodni sud pravde, što baš ne godi zemljama poput Sjedinjenih Država ili Kine.”

Uz to, iskustvo što ga je stekao obavljajući dužnost južnokorejskog ministra vanjskih poslova omogućilo je Ban Ki-Munu odličnu pripremu za izazove koji ga očekuju na čelu Ujedinjenih naroda, vjeruje Williams:

“Sasvim je jasno da se radi o osobi od integriteta. Kada smo razgovarali prošle sedmice rekao mi je kako je kao šef južnokorejske diplomacije imao priliku sudjelovati u vrlo složenim, mulitilateralnim pregovorima u koje su istovermeno bili uključeni i Amerika i Rusija i Japan i Kina, te uz to još i Sjeverna Koreja. Kada pogledate vanjsku politiku koju je vodio proteklih godina, jasno vam je da je Južna Koreja bila više neovisna u njezinom kreiranju nego li je to, naprimjer, bila britanska vlada. S obzirom na okolnosti, smatram da je Ban Ki-Mun pokazao zavidnu neovisnost.”

Među najozbiljnijim izazovima koji očekuju novog glavnog tajnika svakako je reforma Svjetske organizacije, započeta još u vrijeme Kofija Anana. Ban Ki-Mn će morati lomiti otpore što će ih bez sumnje predstavljati okoštala birokracija Ujedinjenih naroda, loše poslovanje, neefikasnost i sve češće pominjana korupcija.

Stručnjak za suvremenu korejsku povijest na Sveučilištu Columbia u New Yorku, Charles Armstrong, tvrdi kako je Ban Ki-Mun iskreno zainteresiran za nastavak reformi UN-a.

“On je još ranije vrlo jasno stavio do znanja da želi imati aktivnu ulogu reformskom procesu i čini se kako je zbilja odlučan poduprijeti provedbu dubokih, suštinskih promjena. Činjenica da je do sada uspijevao manevrirati oko često suprotstavljenih interesa koje su ključni međunarodni faktori imali oko različitih pitanja, čini ga vrlo kvalificiranom osobom za ovaj posao.”

Otežavajući faktor za budući mandat Ban Ki-Muna na čelu Ujedinjenih naroda moglo bi biti pitanje sjevernokorejskog nuklearnog programa. Kao Korejanac, Ki-Mun će biti u delikatnom položaju bude li ovaj problem ponovo iznesen pred Ujedinjene narode. Namjera Sjeverne Koreje da isproba dio svog navodnog nuklearnog arsenala sugerira da bi Ujedinjeni narodi mogli uskoro poduzeti mjere protiv vlasti u Pjongjangu, a glavni tajnik Ban Ki-Mun u svakoj bi predstojećoj krizi morao izbjeći da bude viđen kao da nastavlja svoju dosadašnju ulogu južnokorejskog ministra vanjskih poslova.

No, s druge strane, postavi li se mudro, Ki-Mun bi upravo sjevernokorejsko pitanje mogao iskoristiti za učvršćenje vlastitog autoriteta kao glavnog tajnika, vjeruje profesor Charles Armstrong:

“Za razliku od svih ostalih faktora međunarodne diplomacije, on je jedini koji razumije jezik, kulturu i perspektivu sjevernog susjeda i zadobije li povjerenje Pjongjanga, mogao bi pomoći postizanju prekretnice u rješavanju ovoga problema. To je nešto što već desetljećima nije uspio nijedan od njegovih prethodnika.”

Ban Ki-Mun, koji se oženio svojom prvom srednjoškolskom ljubavi i s kojom ima troje djece, trebao bi preuzeti dužnost glavnog tajnika Ujedinjenih naroda u decembru ove godine.
XS
SM
MD
LG