Dostupni linkovi

Čelnici evropskih gradova na skupu u Sarajevu


Saradnja glavnih gradova bivše Jugoslavije uglavnom se ogleda u pismima namjere, različitim sporazumima o međusobnim odnosima ili susretima predstavnika gradskih uprava. Rijetki su primjeri privredne saradnje među gradovima, a gradonačelnici kažu da je to i normalno jer oni nisu menadžeri. Za sada su, prije svega, kultura i sport ono što spaja gradove iz nekadašnje zajedničke države. Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac navodi da je nedavno prvi put otvorena saradnja sa Podgoricom i Beogradom:

“Dogovorili smo se da ćemo napraviti program, također na kulturnom planu, Dani Podgorice u Sarajevu i Dani Sarajeva u Podgorici. Mislim da će, prema dogovoru koji imamo sa gradonačelnikom Podgorice, Dani Sarajeva u Podgorici biti u februaru 2007. godine. Jučer smo dogovorili da bismo mogli potpisati jedan sporazum sa Gradom Beogradom o toj saradnji, razmjeni mladih, upozanavanju, zbližavanju itd. Mislimo da možemo, da je već vrijeme, da su poteškoće koje su bile u saradnji između tih gradova prevaziđene i da su vrata saradnje praktično otvorena.”

Posao gradonačelnika je da, između ostaloga, kroz saradnju sa drugim gradovima pokušaju da ono što je urušeno nakon raspada bivše Jugoslavije vrate na normalan put, kaže gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović. Grad Beograd, tvrdi on, ima dobru saradnju sa svim glavnim gradovima:

“Recimo, sa Sarajevom smo imali jako dobru saradnju, dolaze njihovi umetnici i rade u Beogradu, i naši dolaze ovde. U Sarajevu postoje izuzetni ljudi koji su dobri konzervatori, a vi znate da u Beogradu postoji jedna vrsta islamske kulture i spomenika za koje kod nas možda nema tako dobrih eksperata kao ovdje, i obrnuto. Sa Ljubljanom imamo jako dobar odnos, deca dolaze iz Slovenije kod nas, naša deca su odlazila, letovala u organizaciji Grada Ljubljane. Sa Zagrebom uglavnom imamo komunikaciju u smislu poseta, dogovora, za sada nismo imali neke posebne akcije. S Skopljem imamo jako dobru komunikaciju.”

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša:

“To je tradicionalno znate, kada se mostovi saradnje ponovo uspostavljaju, uvek tu ide kultura, uvek tu ide turizam, neka turistička manifestacija, sport. A što se tiče naše komunikacije, ona je normalna i uobičajena i mislim da će biti češća i sadržajnija nego što je bila do sada.”

Saradnja Skoplja, Sarajeva, Ljubljane, Beograda, Zagreba i Podgorice mora da se unaprijedi, smatra šef Odjela za međunarodnu saradnju Grada Skoplja Lovren Markić:

“Čini mi se da se može uraditi još mnogo toga više na tom polju. Mislim da imamo neke veze koje postoje i koje treba da se iskoriste i unaprijede i sličnog stanovišta smo u puno stvari. Slična je bila prošlost, tako da se to može da se zajednička iskustva iskoriste i da se to unaprijedi.”

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Ivo Jelušić:

“Što se tiče glavnih gradova iz bivše Jugoslavije, nemamo odnose prijateljstva jer su svi ti sporazumi sklopljeni još davno prije, dakle kada ovi gradovi nisu bili inozemstvo. Međutim, mi pokušavamo na sve načine uspostaviti aktivnu suradnju s glavnim gradovima bivše Jugoslavije. Evo jedan primjer: ovaj tjedan, u ponedjeljak, utorak bili smo u Podgorici. Nedavno smo bili u Ljubljani, sa Skopljem smo bili u međusobnoj pojesti u zadnjih godinu dana dva puta, ali također i s Beogradom. Prema tome, mislim da glavni gradovi moraju prednjačiti u suradnji među državama.”

Ljubljana najviše sarađuje sa Sarajevom i Zagrebom. Pisma namjere potpisana su i sa ostalim glavnim gradovima bivše Jugoslavije, kaže Marijana Grobelnik, iz Odjela za lokalnu upravu Grada Ljubljana:

“Moram reći da mi s gradovima bivše Jugoslavije puno surađujemo i pripremljeni smo još više surađivati. Do dogovora stiže, ali onda ne znam na kojoj strani je krivda da ne dolazi do konkretne realizacije, ali imamo nadu i želju da se to surađivanje unapređuje.”

Iskustva Ljubljane, ali i Zagreba mogu mnogo pomoći ostalim gradovima u procesu priključenja Evropskoj uniji. Ono što nedostaje je veća privredna saradnja među gradovima koji su i nakon raspada zemlje geografski najupućeniji jedni na druge.
XS
SM
MD
LG