Dostupni linkovi

Otkazano osnivanje Vijeća NGO-a Dubrovnika i Trebinja


Zdravko Bazdan nam kaže da je bio primoran otkazati osnivanje Vijeća nevladinih udruga Dubrovnika i Trebinja nakon proglasa veteranske invalidske udruge HVIDRE, koji je u petak osvanuo na oglasnim mjestima u Dubrovniku, a u kojem se pozivaju domoljubi da onemoguće taj skup na kojem su, prema kvalifikacijama iz HVIDRE, trebali nastupiti njihovi „susjedi krvnici“ i „zločinci“:

„Kako su ove udruge proistekle iz Domovinskog rata vehementno u petak izašle sa ovim izvješćem, a već prethodno sam razgovarao sa gospodom u policijskoj upravi, bilo je bespredmetno inzistirati na skupu.“

O transgraničnoj suradnji i ideji formiranja međugradskog Vijeća, u kolovozu je Zdravko Bazdan obavijestio predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Rene van der Lindena:

„Paradoksalno je što sam spriječen u nakani da se konačno formira Vijeće nevladinih organizacija Dubrovnika i Trebinja zbog toga što sam podršku za ovu moju akciju dao predsjedniku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, gospodinu Rene van der Lindenu, kada je bio u osmom mjesecu.“

Zdravko Bazdan inzistira na suradnji Dubrovnika i Trebinja radi dobrobiti oba grada:

„Moja je teza da nema sigurnog Dubrovnika sa nesigurnim zaleđem i nema prosparativnog Trebinja ako nema pristup moru preko Dubrovnika. Vjekovi spajaju ova dva grada“, kaže Bazdan i napominje da dubrovačka HVIDRA ne radi dobro za Hrvatsku:

„Uopće ne radi dobro za Hrvatsku. Bili su sjajni u Domovinskom ratu i ja im se klanjam. I sam sam dragovoljac Domovinskog rata i nositelj Spomenice koju je potpisao doktor Franjo Tuđman, ali je očigledno ovo preteška zadaća za njih. Nemaju pravo ulaziti u ingerencije predsjednika vlade i predsjednika države. Osuđujem gradske vlasti koje se ni jednog trenutka nisu usudile njima protusloviti, ali ne samo u ovom drugom slučaju, nego i u prvom. Prvi se slučaj dogodio dan pošto su otvorene Ljetne igre u Dubrovniku 11. 7., kada su gospoda izjavila u Slobodnoj Dalmaciji da bi oni bili prekinuli svečano otvaranje Ljetnih igara da se Mile Đukanović, kao gost hrvatske države, pojavljuje na tribini. To je katastrofalno“, rekao je Zdravko Bazdan koji ističe da se HVIDR-a ponaša kao paralelna vlast u gradu.

Što o njihovoj akciji misli gradonačelnica Dubrovnika, Dubravka Šuica:

„Gospodin Bazdan, koji je bio organizator ove inicijative za prošlu subotu, je imao potrebu to pospješiti. Znajući njega znam iz kojih je pobuda i motiva tako reagirao. Istovremeno razumijem i HVIDR-u jer su još uvijek svježe rane iz ranih devedesetih i oni s potpunim pravom emotivno reagirajući su dali tako stajalište.“

Kad i kako će rane zacijeliti, pitali smo Šuicu:

„Mislim da će vrijeme zacijeliti rane, a da će pobuda na suradnju biti iz puno drugih razloga, a prije svega ekonomskih.“

No teško će se ostvariti ekonomska suradnja preko granice u zaleđu Dubrovnika, preko koje ne može roba, a ljudi iz Bosne i Hercegovine samo ako imaju 70 eura po danu boravka:

„Tip graničnog prijelaza na Ivanici je za promet ljudi, a ne roba. I to je ono što koči“, rekao nema je izvršni direktor trebinjske nevladine udruge Solidarnost za Jug, Stanko Buha, nesuđeni sudionik nesuđenog sastanka u Dubrovniku.

Često se spominje da je preduvjet bilo kakve suradnje isprika Dubrovčanima za njihova ratna stradanja koja bi trebala stići iz Trebinja:

„Mislim da zvanična isprika uopšte nije upitna, ali da bi došlo do isprike, prvo treba doći do sastanka. Ne može se neko ispričavati tek onako. Treba neko nekome ispred sebe da se ispriča“, kaže Stanko Buha, koji smatra da će, unatoč svemu, doći do suradnje između Trebinja i Dubrovnika i da se ne odustaje od osnivanja međugradskog Vijeća nevladinih udruga.
XS
SM
MD
LG