Dostupni linkovi

Vrijeme je postizbornih nagodbi


Nakon što je Centralna izborna komisija objavila preliminarne rezultate opštih izbora u Bosni i Hercegovini, izvjesno je kako će u Republici Srpskoj apsolutnu većinu imati Savez nezavisnih socijaldemokrata, dok će se na nivou Federacije voditi bitka između Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH i Socijaldemokratske partije.

I buduća struktura Parlamenta BiH biće u potpunosti drugačija u odnosu na dosadašnje. Partije sa nacionalnim predznakom, koje su u proteklih deceniju uglavnom činile većinu, u narednom sazivu imaće manji broj poslanika.
Uprkos činjenici da je Savez nezavisnih socijaldemokrata, prema prvim podacima sa birališta, osvojio najveći broj mandata u državnom parlamentu, bez koaliranja sa nekom od ostalih političkih partija neće biti u mogućnosti da ima većinu.

Član Izvršnog odbora SNSD-a Nikola Špirić za naš radio kaže kako je prioritet ove stranke da formira vlast s onim političkim partijama koje će Bosnu i Hercegovinu voditi ka evroatlantskim integracijama:

«Ono što je prirodni savez bi bilo da je, recimo, SDP napravio rezultat kakav smo napravili mi, ali nažalost nije. Moraće, prije svega, oni u Federaciji da vide na koji način da naprave većinu koja bi mogla da razgovara sa SNSD-om.»

U Stranci demokratske akcije, koja je druga po broju osvojenih glasova u Parlamentu BiH, kažu kako još uvijek nisu razmišljali o mogućem koaliranju, te da čekaju zvanične rezultate Centralne izborne komisije.
Potpredsjednik stranke Šefik Džaferović:

«SDA želi da se vlast u BiH nakon ovih izbora što prije uspostavi kako bi BiH mogla da nastavi svojim reformskim putem.»

Konačne rezultate Centralne izborne komisije čekaju i u Stranci za BiH. Ipak, kaže potpredsjednik stranke Beriz Belkić, u ovoj političkoj partiji neće odstupiti od nekih svojih principa kada su u pitanju koalicije:

«Mi nećemo moći podržavati, ni praviti aranžmane s onima koji insistiraju na poziciji države u odnosu na entitete u nekoj vrsti taoca.»

Socijaldemokratska partija BiH za dva dana će održati sjednicu na kojoj će razmotriti opciju mogućeg koaliranja sa političkim partijama koje će imati svoje predstavnike u državnom parlamentu. Generalni sekretar ove partije Svetozar Pudarić:

«Mi smo decidno rekli da nećemo koalirati s nacionalistima i da svaka koalicija koju mi budemo pravili biće pravljena na osnovu programa, sa jasnim zadacima za naredne četiri godine.»

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić:

«Naš stav je da će imati podršku Dodik svakako, mada to treba takođe izanalizirati i zauzeti zvaničan stav, a ovo je moj stav - da treba davati podršku kao opozicija samo na pitanjima koja su od interesa za našu stranku, odnosno od interesa za RS.»

Evropska komisija neće se miješati u formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, poručuje portparol ove institucije Frane Maroević:

«Iz naše perspektive najvažnije je to da se što prije formiraju vlade na svim nivoima kako bi BiH mogla nastaviti reformske procese za okončanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.»

Analitičar Slavo Kukić smatra kako je mogućnost koaliranja tri nacionalne partije, koje su obilježile proteklih 15 godina, isključena:

«Ono što je, po mom sudu, na državnoj razini najrealnije za pretpostaviti jeste udruživanje političkih partija koje su bile za ustavne promjene, jer njihovim udruživanjem se ostvaruje parlamentarna većina, dakle SNSD, SDP, SDA i Čovićev HDZ.»

Kukić vjeruje kako će izvršna i zakonodavna vlast na svim nivoima u BiH biti formirana do Nove godine. Jedina neizvjesnost, prema njegovim riječima, može biti kod odlučivanja o mandataru za sastav Vijeća ministara, s obzirom na poruku lidera SNSD-a Milorada Dodika da će na državnoj razini pregovarati samo s onima koji su spremni ovoj stranci priznati pravo na ovu funkciju.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG