Dostupni linkovi

Biciklističkom stazom mira od Osijeka do Sombora


Sve oznake na biciklističkoj trasi Osijek - Sombor, trećoj u svijetu koja povezuje nekadašnja konfliktna područja, postavljene su, pa je staza izgrađena u sklopu projekta prekogranične suradnje i pomirbe, nazvana "Panonski putovi mira", spremna za doček prvih biciklista. Jasmin Sadiković, voditelj nevladine udruge Zeleni Osijek, koja je posljednjih mjeseci marljivo radila na ostvarenju te zamisli, kaže kako će mnogi koji prođu stazom biti iznenađeni njenom ljepotom:

"Zanimljiva je jer to staza koja se kreće najljepšim prirodnim područjima i kroz mjesta u kojima je najviše očuvana kulturna tradicija i baština, tako da će ljudi, koji se budu njom kretali, vidjeti i Kopački rit, park prirode, pošto jednim dijelom prolazi kroz njega. Prolazi i kroz rezervat prirode Gornje Podunavlje. To su na toku Dunava najveće močvarne površine, tako da se prirodna vrijednost Dunava tu može najviše vidjeti. Biciklisti će moći poznati lokalno stanovništvo i njihovu ponudu, i kulturnu i gastronomsku, pa će si moći isplanirati put i od nekoliko dana."

Biciklistička staza ide postojećim cestama, ali i šumskim putovima, uz rub močvara, prolazi pored vinskih podruma i brojnih ugostiteljskih objekata. Pravi je izazov za bicikliste koji u gradovima ceste moraju dijeliti s automobilima, kamionima i vozilima javnog prometa. Stazu je, kaže Dinko Pešić, moguće proći za nekoliko sati, no toliko je lijepa da treba planirati više vremena:

"Mislim da bi mi trebalo negdje oko četiri sata od Osijeka do Sombora. Išao sam od Osijeka do Zlatne grede i trebalo mi je sati i pol žešće vožnje, ali na ovoj stazi bi preporučio lakšu vožnju. Ipak to nije neki uspon. Ima se što za vidjeti. U Kopačkom ritu se mogu promatrati ptice. Može se i nešto pojest i popiti pošto ima dosta ugostiteljski objekata."

I Marija Jurčević oduševljena je biciklističkom stazom koja povezuje dva panonska grada Osijek i Sombor. Kaže da treba iskoristi ove tople jesenske dane da se prođe cijela ruta i upoznaju sve njene ljepote:

"Puno nas je prolazilo dijelovima te rute, ali rijetko tko je prošao cijelu rutu. Rekla bih da je ovo dosta dobra prilika za još koji vikend malo usporiti i vratiti se prirodi, uživati u svim vrijednostima koje imamo u ovom kraju koji nismo upoznali."

Biciklističku stazu Osijek - Sombor osmislile su nevladine udruge Zeleni Osijek i Zelena mreža Vojvodine iz Novog Sada, a u projekt su se uključili i Grad Osijek i Općina Sombor. Opremanje i obilježavanje staze s iznosom od 150.000 dolara financijski su pomogli USAID i Catholic Relief Service, želeći i na taj način povezati stanovnike dvaju država, kako bi lakše prevladali ratne traume i uspostavili dobrosusjedske veze.
XS
SM
MD
LG