Dostupni linkovi

Za zločine protiv čovječnosti 27 godina zatvora


Bivši predsjednik Skupštine RS-a i prvi srpski član Predsjedništva BiH Momčilo Krajišnik osuđen je u Haškom tribunalu na 27 godina zatvora. Krajišnik je oslobođen prve dvije tačke optužnice koje su ga teretile za genocid i saučesništvo u genocidu, a osuđen po pet tačaka zločina protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rataovanja, saopštio je predsjedavajući Sudskog vijeća, holandski sudija Alfonso Ori:

«Vijeće vas proglašava krivim po sljedećim tačkama: tačka 3. - progon kao zločin protiv čovječnosti; tačka 4. - istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti; tačka 5. - ubistvo kao zločin protiv čovječnosti; tačka 7. - deportacija kao zločin protiv čovječnosti; i tačka 8. - prislino premještanje kao zločin protiv čovječnosti. Za vašu ulogu u ovim zločinima osuđujemo vas, gospodine Krajišnik, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 27 godina.»

Obrazlažući presudu, Ori je naveo da je Krajišnik odgovoran za udruženi zločinački poduhvat koji je postojao širom teritorije republike bosanskih Srba. Krajišnik je prema odluci Sudskog vijeća, zajedno sa Radovanom Karadžićem i drugima, pripadao jezgru udruženog zločinačkog poduhvata:

«Žrtvama u ovom predmetu su nanesene ogromne patnje, a posljedice koje su zločini imali po cjelokupnu muslimansku i hrvatsku zajednicu u BiH su ogromne. Uloga gospodina Krajišnika u počinjenju zločina bila je ključna. Položaji koje je on zauzimao u rukovodstvu bosanskih Srba davali su mu ovlasti da olakša vojnim, policijskim i paravojnim grupama realizaciju cilja udrženog zločinačkog poduhvata. Gospodin Krajišnik imao je dužnost da se stara za dobrobit cjelokupnog stanovništva, kao i dužnost da štiti zakon i poredak.»

Vijeće je za olakašavajuće okolnosti Krajišniku uzelo dobro vladanje u dugotrajnom boravku do početka suđenja u pritvoru, njegovu starost i porodičnu situaciju. Prema izrečnoj presudi, Krajišniku će u izdržavanje kazne biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od dana hapšenja, 3. aprila 2000. godine, do danas. Suđenje Momčilu Krajišniku počelo je 3. februara 2004. godine, a završeno krajem avgusta 2006.

Presuda Haškog tribunala kojom je bivši politički lider bosanskih Srba Momčilo Krajišnik osuđen na 27 godina zatvora, za Srpsku demokratsku stranku je šokantna i nepravedna, a cijeli postupak je nekorektno razvlačen šest godina, kaže potpredsjednik stranke Mladen Bosić:

«Posebno šokantno je poređenje presude čovjeku koji nije direktno odgovoran ni za jedan zločin, kako smo to čuli, sa presudom Naseru Oriću koji je direktno komandovao jedinicama koje su vršile zločine i koji je dobio dvije godine kazne -kao da je učestvovao u kafanskoj tuči. I smatramo da je dio presude koji je odbačen, o učestvovanju u genocidu, velika pobjeda gospodina Krajišnika, mada i ono za šta ga optužuju praktično, sigurni smo, nije pravno utemljeno.»

Poslanik državnog parlamenta BiH iz Stranke demokratske akcije Mirsad Ćeman kaže kako je presuda Krajišniku dokaz da zločini ne mogu i neće proći nekažnjeni:

«Ipak, kako god definitvno da se ovo završi, ovo je zaslužna kazna i na izvjestan način satisfakcija onima koji su pretrpjeli sve ono u čemu je učestvovao i Krajišnik. Naravno, mnogo toga se ne može nadomjestiti, ali i moralna satisfakcija je satisfakcija.»

Član Predšjednistva BiH Ivo Miro Jović kaže da kao legalista prihvata izrečenu presudu Haškog suda, ali da kao čovjek sumnja u dobre namjere suda koji je ispolitiziran:

«Jer cijeli rat koji smo iza sebe prošli, za zločine nad jednim narodom, hrvatskim, nije osuđen niti odgovarao nitko. I zato ove presude uvijek mjerim koliko je u datom trenutku potrebito da netko doživi neku satisfakciju na terenu. Dva dana uoči izbora objavljivati tu presudu, a ne treba zaboraviti da je gospodin bio član Predsjedništva BiH, i u ova vremena kada dolaze signali o mogućem referendumu, o potpisivanju posebnih odnosa Srbije i RS-a, u taj milje ulazi i ova presuda - zato ostajem bez teksta.»

Predsjednik Socijademokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija ranije je upozorio kako će presuda Krajišniku tek tri dana pred izbore biti predmetom manipulacije političkim partijama u BiH:

«Zato presuda Krajišniku, apsolutno sam uvjeren, će se probati izmanipulisati od strane sadašnjih aktuelnih vlasti. To će pokušati SDS, SNSD, SDA, Stranka za BiH, to će imati uticaj i u Federcaciji u mjeri u kojoj će imati u RS-u.»

Da podsjetimo, Momčilo Krajišnik uhapšen je na Palama 3. aprila 2000. godine, pet dana pred lokalne izbore u BiH, a presuda je izrečena tri dana pred opšte izbore u BiH koji se održavaju 1. oktobra ove godine.
XS
SM
MD
LG