Dostupni linkovi

Vlada očekuje rešenje do kraja godine


Savetnik premijera Kosova Avni Arifi izjavio je kako kosovska Vlada veruje da se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zalaže da se rešenje statusa pronađe do kraja ove godine. Arifi je istakao da, iako to nije precizirano, međunarodna zajednica potvrđuje stav da se rešenje mora što pre naći:

“Verujemo da je ovo nastavak angažovanja međunarodne zajednice za rešenje statusa Kosova do kraja 2006. godine. To sve sada zavisi od Ahtisarija koji treba da pripremi dokument.”

Međunarodni posrednik za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari izjavio je u Njujorku da se nastavljaju pregovori o tehničkim pitanjima, ali nijž zeleo da govori o datumima.

Profesor međunarodnog prava Hajredin Kuci kaže kako nije dobar signal što nisu spominjani vremenski rokovi za rešenje statusa:

“To nije dobro. Naš zahtev je da se rešenje što pre pronađe, najbolje ove godine, jer svako odlaganje stvara dileme.”

Politički predstavnici kosovskih Srba smatraju da je sa sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu upućena poruka kako nisu iscrpljene sve mogućnosti za postizanje kompromisa između Prištine i Beograda. Šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” Oliver Ivanović kaže da je najava glavnog pregovarača Martija Ahtisarija o nastavku pregovora o tehničkim pitanjima naznaka da su dogovori mogući po pitanju decentralizacije i zaštite kulturne baštine:

“Posle tehničkih pitanja možemo očekivati da se razgovara o političko-pravnom delu, odnosno statusu. Mislim da je ovo direktna naznaka da se pregovori neće ni tako brzo ni tako lako završiti. Izvesno je da je Ahtisari dobio mandat da priprema sveobuhvatni predlog, ali ja mislim da će on samo uraditi konture a da će glavne elemente tog predloga napraviti tek posle još jednog ili dva kruga razgovora na najvišem nivou.”

Prema oceni Ivanovića, eventualna nezavisnost Kosova bila bi presedan, što bi uticalo na slična područja u Evropi i svetu:

“Mislim da je sasvim jasno da će se neke zemlje sigurno poslužiti tim primerom. Mnogi separatistički pokreti su se u ovom trenutku pritajili, ali sam apsolutno siguran da će, onoga trenutka kada se Kosovo nekako bude rešilo ako to može da posluži njima kao primer, siguran sam da će se aktivirati sva žarišta u Evropi i šire sa istim koceptom da kao i Kosovo upornošću nasiljem dobiju nezavisnost.”

Profesor Kuci kaže da je pitanje Kosova sada više u rukama Kontakt grupe i Saveta bezbednosti, dok će uloge Prištine i Beograda biti neznatne. Kuci ocenjuje da će se budući razgovori koncentrisati unutar Saveta bezbednosti. Kuci je to rekao osvrćući se na stav Rusije koja se protivi postavljanju rokova i nametanju rešenja:

“Radiće se na harmonizaciji stavova u Savetu bezbednosti, a zatim će se usvojiti nova rezolucija. Izgleda da, dok demokratske zemlje podržavaju Kosovo, sa totalitarnim režimima se još mora pregovarati. “
XS
SM
MD
LG