Dostupni linkovi

Pakistanski predsjednik optužuje SAD


Pakistanski predsjednik, u interview koji je snimljen sinoć, precizira kako je tadašnji zamjenik državnog sekretara Richard Armitage direktoru tajnih službi doslovno kazao da će Pakistan bombardiranjem biti vraćen u kameno doba, ukoliko se ne povinuje američkim zahtjevima:

"Šef tajnih službi mi je prenio da mu je Armitage rekao – budite spremni za bombardiranje, budite spremni za povratak u kameno doba."

Pakistanski je predsjednik ovu prijetnju ocijenio kao nedopustivu ocjenu, ali je reagirao u interesu naroda – priključio se američkoj "borbi protiv terorizma". Pakistan je, prije napada na SAD, bio jedina zemlja koja je imala odnose s talibanskim režimom u Afganistanu, a sami stanovnici su gajili simpatije prema susjednoj, islamskoj zemlji. No nakon 11.septembra Musharaf je prekinuo svaku vezu s talibanima i priključio se u potragu i hvatanje pripadnika terorističke mreže al-Qaeda.

Prema CBS, bivši zamjenik američkog državnog sekretara Richard Armitage negirao je da je upotrijebio sintagmu o kamenom dobu, ali nije izričito demantirao da je Pakistanu uputio prijeteću poruku. U zvaničnom izvještaju o aktivnostima koje su preduzimane nakon 11.septembra stoji da su se SAD usredsredile na pridobijanje Pakistana na svoju stranu. Iako se ne pominju nikakve prijetnje, ostalo je zapisano da je Musharaf u jednom danu pristao na svih sedam američkih zahtjeva.

Iznenadna hrabrost i otvorenost pakistanskog predsjednika ocjenjuje se kao odgovor američkom predsjedniku George-u Bush-u, koji je izjavio da bi naredio ulazak svojim trupama u Pakistan ukoliko bi imao čvrste dokaze da se Osama bin Laden nalazi u toj zemlji.

Paralelno, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, izuzetnu pažnju javnosti privlače – iranski predsjednik Ahmadinedžad zbog nuklearnog pitanja i venecuelanski predsjednik Hugo Čavez koji stalno napada svog američkog kolegu Busha. Nakon što ga je na tribini UN-a nazvao vragom i tiraninom, na ulicama Harlema, jednog od njujorških kvartova je kazao da je "Bush alkoholičar i bolesnik". "Bush hoda kao John Wayne, a ne zna ništa o politici. On je došao na ovu dužnost zahvaljujući svom ocu", rekao je Hugo Čavez.
XS
SM
MD
LG