Dostupni linkovi

IFIMES o BiH - nacionalne stranke izgubile povjerenje


Opće političko stanje u BiH pred izbore zakazane za 1. oktobra karakterizira nastojanje nacionalističkih političkih elita da se održe na vlasti i u narednom periodu, ocjena je iznesena u analizi aktualnih predizbornih događanja koje je uradio Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane.

Analizirajući političke i ekonomske programe stranaka i njihovo političko djelovanje u proteklim godinama, Institut navodi da mali broj stranaka ima naglašenu orijentaciju na ekonomsko-socijalnom segmentu i programima čijom realizacijom može doći do povećanja i ubrzanog zapošljavanja građana. Sukladno tomu, Međunarodni institut uočava vrlo karakteristično ponašanje aktualnog predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika, koji umjesto istrajavanja na političkom programu kojeg je zastupao prije dolaska na vlast, a posebno ekonomskom aspektu, nažalost koristi učestalu nacionalističku retoriku koja može u narednom periodu da ga jako obveže kod nacionalno opredijeljenih birača, što može da koristi nacionalnim strankama.

No, rezultati istraživanja javnoga mnijenja, koje je Institut proveo na razini države metodom telefonske ankete, pokazuju da su kod većega broja građana BiH nacionalne stranke izgubile povjerenje, kaže za Radio Slobodna Evropa direktor Instituta Bakhtyar Aljaf:

«Ja mislim da su ovi izbori kraj vladavine nacionalnih stranaka. I dolazi do toga izražaja da gospodin Silajdžić u Federaciji i na nivou države, i gospodin Dodik u RS-u da će da dođu, i mislim da iza 1. oktobra imaju šansu i da približe BiH NATO-u i eurointegracijama.»

U analizi Međunarodnoga institututa za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane stoji da su se u Republici Srpskoj pozicionirala dva suprotstavljena politička bloka: Savez nezavisnih socijaldemokrata i Socijalistička partija, naspram Srpske demokratske stranke i radikala. A u Federaciji BiH su se tijekom rasprave o ustavnim promjenama i njihovog neusvajanja izdiferencirala dva suprotstavljena politička bloka: Stranka za BiH, Socijaldemokratska unija i BOSS, naspram Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije BiH.

Govoreći o transparentnosti financiranja predizbornih kampanja, Institut iz Ljubljane navodi da su rezultati, i pored kontrole koju sprovodi Središnje izborno povjerenstvo BiH, i dalje poražavajući. Tako, prema saznanjima IFIMES-a, u Predsjedništvu BiH Sulejman Tihić obratio se njemačkim kršćanskim demokratima za pomoć u izbornoj kampanji. Saznanja IFIMES-a kažu da bi taj posao za njemačke kršćanske demokrate obavila poznata lobistička kuća iz Njemačke koja je bliska desnim političkim krugovima u Europi. Međunarodni institut IFIMES smatra da ovakav način pomoći njemačkih kršćanskih demokrata Stranci demokratske akcije ne bi bio sporan ukoliko bi se radilo o transparentnim donacijama i pomoći koja nije uvjetovana dodatnim uslugama, koje se mogu ubrojati u sferu korupcije i organiziranog kriminala.

Na naš upit koliki je stupanj pouzdanosti analize koju je proveo Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, direktor Bakhtyar Aljaf odgovara:

«Globalni network iz Vašingtona dao je relevantnost našim analizama 93 posto. Ja mislim čak smo dva procenta nad Kraljevskim institutom u Londonu. Ja mislim da to dovoljno kaže da su naše analize što se tiče Bliskog istoka i Balkana su bile tačne.»

Prema istome istraživanju, na upit ukoliko bi izbori u BiH bili održani danas da li biste izašli na izbore, više od 57 posto građana je odgovorilo potvrdno.
XS
SM
MD
LG