Dostupni linkovi

Otkud Terzić u Njujorku?


Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, na direktno pitanje da li je tačno da Tihić nije dao saglasnost svom stranačkom kolegi da putuje u Njujork, odgovara:

«Vi dobro poznajete gospodina Tihića i ne vjerujem da bi se on ponašao izvan okvira što treba činiti predsjedatelj Predsjedništva. Predsjedništvo je i danas konstatiralo: mi smo donijeli odluku da ukoliko netko treba putovati na zasjedanje Glavne skupštine, da to treba biti predsjedatelj Predsjedništva. Međutim, iz mnogo razloga gospodin predsjedatelj nije otputovao, a kako i otkud je gospodin predsjedatelj Ministarskog vijeća otišao, nama u Predsjedništvu to nije poznato.»

Saglasnost za odlazak Terzića na zasjedanje Generalne skuštine niko od Predsjedništva nije tražio, izričit je Ivo Miro Jović. A ko je onda odobrio Terzićev put ako se zna da Predsjedništvo BiH donosi odluku o tome? Jović na sve to dodaje da će u ovom slučaju Predsjedništvo BiH postupiti u skladu sa svojim ovlastima:

«A naše su ovlasti takve da vidimo o čemu se tu zapravo radi. Ja sam rekao: mi nismo informirani o odlasku gospodina Terzića u Ujedinjene narode, niti smo po tom zauzimali svoja stajališta. Znači, mi trebamo dobiti informaciju od relevantnih čimbenika, a to je naše veleposlanstvo koje će dati odgovor na pitanje kako i zašto se sve to desilo.»

Inače, članovi Predsjedništva BiH, razmatrajući izvršenje budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, veoma su zadovoljni izvještajem, odnosno načinom na koji su trošili pare. Nisu, naime, potrošili predviđenih 333 miliona konvertibilnih maraka:

«Imponira mi saopćiti vam da mi smo se izuzetno racionalno ponašali i da je ostvarenje proračuna od onih sredstava koje smo bili planirali, potrošnja ukupna zaustavljena na 86 posto za vrijeme siječanj - lipanj. Očito da se pokazuje da se u Predsjedništvu racionalno i štedljivo ponašalo.»
XS
SM
MD
LG