Dostupni linkovi

MOSKVA


Više od 97 posto gradjana Pridnjestrovlja glasalo je na jučerašnjem referendumu za nezavisnost te moldavske provincije i njeno pripajanje Rusiji. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenio je referendum otvorenim i demokratskim, a rezultate bili predvidljivim. On se zalažio za nastavak pregovora, na osnovu postojećih sporazuma.
Moldavija, Rumunija, Evropska komisija i OSCE, kao i više evropskih zemalja saopštili su ranije da neće priznati rezultate referenduma, koji smatraju nelegitimnim.
Pridnjestrovlje se otcjepilo od Republike Moldavije 1992. godine uz vojne sukobe i brojne žrtve. Do sada, niko u svijetu nije priznao nezavisnost te provincije, u kojoj većina gradjana govori ruski jezik.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG