Dostupni linkovi

I Srbi u Crnoj Gori traže specijalne veze sa Srbijom


Kako je za dnevni list „Dan“ objasnio predsjednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić, specijalne veze između Crne Gore i Srbije, između ostalog, treba da rezultiraju davanjem specijalnog prava na državljanstvo Srbije Srbima u Crnoj Gori kako bi bili zaštićeni. Tome, po Mandiću, treba da prethodi izglasavanje novog Ustava Crne Gore u kojem bi Srbi bili tretirani kao konstitutivni narod.

Međutim, pravni eksperti iz drugih političkih partija smatraju da samo manjinski narodi mogu da imaju specijalne veze sa državom maticom, što je omogućeno i sadašnjim Ustavom Crne Gore, ali ne i narodima koji se smatraju konstitutivnim u Crnoj Gori. Visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković kaže da podržava specijalne veze sa svim državama na Balkanu kako ne bi došlo do ponovnog porasta nacionalizma. Na drugoj strani, specijalne veze između Srbije i Crne Gore, pri čemu bi Srbi iz Crne Gore bili kolektivno primljeni u državljanstvo Srbije, predstavlja eufemizam za širenje nacionalizma. Vuković kaže da ideja Srpske narodne stranke o dobijanju državljanstva Srbije nema podršku u Crnoj Gori, jer od 32% Srba po zadnjem popisu u Crnoj Gori samo je 14% njih dalo podršku političkoj opciji koja traži specijalne veze sa Srbijom:

„Ja vidim u zahtjevu Srpske liste jedan sirovi nacionalizam, prevarni koncept koji ustvari, nemajući programa za budućnost, pozivaju se na mitove, to je njihova osnova za demagogiju i nacionalni populizam. Sve u svemu, ama baš nikakvog razumijevanja za te specijalne veze Srbije sa Srbima u Crnoj Gori, Srbije sa drugima. Imam potpuno razumijevanje za demokratske veze manjinskih naroda sa matičnim državama. Ne znam zašto bi Srbija kao demokratska država, ako nijesu manjinski narod u Crnoj Gori i ako ih Crna Gora ne tretira kao manjinski narod, uspostavljala te veze sa tim ljudima. Zašto je Srbiji važnije da potpomaže i Srbe u Crnoj Gori nego Crnogorce nego Bošnjake nego Crnu Goru u cjelini kao sebi susjednu državu“.

Opoziciona Narodna stranka podržava specijalne veze Srbije i Crne Gore, ali je pitanje koliko su oni u ovom momentu mogući, zbog činjenice da je vlast građana na antisrpstvu, smatra visoki funkcioner ove stranke Dragan Šoć. „U interesu Crne Gore i Srbije bilo bi da svaki građanin koji to želi dobije državljansto druge države, ali da nije dobra politika da se Srbi u Crnoj Gori izdvajaju“, kaže Šoć:

Taj zahtjev implicira da se Srbi u Crnoj Gori tretiraju kao nacionalna manjina i da traže zaštitu Srbije kao matične države što po poimanju Narodne stranke ni istorijski ni aktuelno nije tačno. Naravno, svi ti zahtjevi moraju biti razmatrani od strane Srbije i veliko je pitanje kako će ona reagovati. Prema onom saznanju koje mi imamo ne bi se reklo da u ovom momentu u Srbiji postoji bilo kakvo raspoloženje da se Srbi u Crnoj Gori, odnosno ljudi koji sebe identifikuju kao Srbe, po bilo čemu tretiraju drugačije bilo u nacionalnom bilo u građanskom i međudržavnom javno pravnom statusu od ostalnih građana u Crnoj Gori, posebno mislim da niko u Srbiji ne smatra da su Srbi i Crnogorci dva različita naroda. Kad kažem niko mislim na ljude koji poznaju istoriju i tradiciju Crne Gore“.

Na našu molbu da u Pokretu za promjene čujemo stav o stvaranju specijalnih veza u kojima bi Srbi bili kolektivno primljeni u državljanstvo Srbije, član Glavnog odbora Pokreta za promjene Nebojša Batrićević rekao je da ta stranke nema stav o tom pitanju. Ni u Socijalističkoj narodnoj partiji nijesmo mogli da obezbijedimo sagovornika koji bi govorio o temi specijalnih odnosa.
XS
SM
MD
LG