Dostupni linkovi

Bošnjaci će osporiti paralelne veze sa Srbijom


Nakon što je Vlada Republike Srpske dala saglasnost za potpisivanje sporazuma o specijalnim paralelnim vezama ovog bh. entiteta i Srbije, uslijedile su reakcije političkih partija u BiH, ali i predstavnika bošnjačkog naroda u Republici Srpskoj, koji smatraju da entiteti nisu nadležni za takvu vrstu sporazuma, već isključivo država Bosna i Hercegovina.

Tako je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske zatražio od visokog predstavnika u BiH i državnih institucija da razmotre potpisivanje sporazuma o posebnim odnosima između Republike Srpske i Srbije. U ovom klubu smatraju da se potpisivanjem ovog sporazuma krši Dejtonski mirovni sporazum, te da Republika Srpska ne može potpisivati sporazume sa drugim državama jer nije međunarodna kategorija. Predstavnik Kluba Bošnjaka Remzija Kadrić:

«Ta procedura u vezi s pitanjem potpisivanja ovog sporazuma mora da prođe ustavnu proceduru.»

Izjašnjavanje visokog predstavnika zatražile su i Stranka demokratske akcije i Stranka za BiH. U Stranci demokratske akcije, koja participira u Vladi Republike Srpske, tvrde da predsjednik ove institucije, Milorad Dodik, aktivnosti oko sporazuma provodi pojedinačno, a ne na osnovu odluke Vlade. Generalni sekretar Amir Zukić:

«U Dejtonu je decidno navedena Savezna Republika Jugoslavija da može potpisivati paralelne odnose. U međuvremenu je došlo do totalnog raspada te zemlje i mislim da na novi način treba potpisivanjem ugovora s BiH regulisati sve odnose koji su potrebni, da je to budućnost odnosa na Balkanu.»

Potpredsjednik Stranke za BiH, Safet Halilović:

«Poznato je da je država subjekt međunarodnog prava i samo ona može potpisivati međunarodne sporazume, biti garant provedbe tih sporazuma itd.»

Iz OHR-a saznajemo kako se zahtjevi Kluba Bošnjaka SDA i Stranka za BiH, razmatraju. Istovremeno, Parlament BiH danas nije prihvatio prijedlog poslanika Zlatka Lagumdžije da u dnevni red sjednice bude uvršten izvještaj o statusu odnosa i specijalnih veza sa susjedima, koji bi podnio ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić. Zlatko Lagumdžija:

«Niko ne spori pravo ni Federaciji ni RS-u da pravi ugovore o specijalnim paralelnim vezama sa svojim susjedima. Međutim, ono što nije u redu je to da se tako nešto radi očigledno samo u funkciji predizborne kampanje, narušavajući Ustavom i zakonom propisanu proceduru.»

S obzirom da je državni Parlament odbio da se izjašnjava o sporazumu, što je bio zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, predstavnika Kluba Remziju Kadrića smo pitali šta će uraditi ukoliko i visoki predstavnik odgovori da nije nadležan za ovu oblast:

«Ako taj sporazum bude odobravala Narodna skupština RS-a, onda ćemo mi osporiti taj sporazum zaključkom o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.»

Uprkos izjavama predstavnika bošnjačkog naroda da će učiniti sve da do potpisivanja sporazuma između Republike Srpske i Srbije ne dođe, predsjednik Vlade Republike Srpske i lider SNSD-a, Milorad Dodik, tokom jednog predizbornog skupa je najavio i potpisivanje sporazuma o specijalnim vezama ovog bh. entiteta i Crne Gore:

«Ovih dana kad završimo ovu kampanju idem kod Mile Đukanovića da tražim od njega sporazum o specijalnim odnosima RS-a i Crne Gore.»

Bez obzira kakva će biti reakcija Ureda visokog predstavnika, potpisivanje sporazuma između Republike Srpske i Srbije najavljeno je za 26. septembar, kada će u Banjoj Luci biti otvorena Komercijalna banka. Tom prilikom očekuje se i dolazak oko 300 privrednika iz Srbije, te potpisivanje više bilateralnih sporazuma.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG