Dostupni linkovi

Treba nam konstruktivna opozicija


Gost subotnjeg intervjua RSE je profesor dr Svetozar Jovićević sa kojim anliziramo političku scenu Crne Gore nakon izbora koji su, i pored stare-nove vlasti Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, donijeli krupne novine u opozcionom crnogorskom bloku.

RSE: Gospodine Jovičeviću, osim gotovo očekivane aposlutne vlasti vladajuće koalicije, na ovim izborima očekivano dobro su prošli Pokret za promjene i Srpska lista. Međutim, pozicija Socijalističke narodne partije za neke je očekivana, a za neke nije. Kako to tumačite?

JOVIČEVIĆ: Nije za mene iznenađenje i ovako loš rezultat SNP-a. To proizilazi iz nekolike činjenice. Prosto je došlo vrlo svjesnom aktivnošću Mandićeve stranke, odnosno Srpske narodne stranke i svih onih koji gravitiraju njoj, do jedne jasnije nacionalne, da ne kažem i nacionalističke, profilacije. Oni su išli vrlo svjesno na to, skoro ne vodeći računa da li će ugroziti vlast ili ne, oni su unaprijed izgleda računali sa porazom opozicije, ali onda u takvoj situaciji da izvuku što više glasova onih izrazito srpskih, odnosno izrazito unionističkih. S druge strane pojavio se Pokret za promjene. Ja moram reći, čini mi se, nekim aktivnostima, nekim izjavama, naročito aktivnostima zadnjih mjesec dana prije održavanja referenduma - mislim naravno na onaj poznati slučaj tzv. četvorke koja je u velikoj mjeri zbunila biračko tijelo koje je gravitiralo Grupi za promjene i koje je bilo mješovito, suverenističko i umjereno unionističko - ono ih je u velikoj mjeri čini mi se zbunilo i prosto, iako ja vjerujem zaista nepravdeno, svrstalo u unionistički blok. I zapravo izbori su postali pregrupisavanje ili raspodjela tzv. unionističkih glasova, pri čemu je Pokret za promjene uzeo vrlo značajan dio. Čini mi se najveći dio njegovih glasača su inače bili simpatizeri SNP-a, ali su oni zbog niza poraza koje SNP imao zadnjih godina vjerovatno već toliko iritirani samom strankom i njenim rukovodstvom, prosto željeli neka nova lica ili neka osvježenja kadrovska i nekakvu novu nadu za ono za šta se zalažu. A sam SNP je tu zapravo igrao na toj sredokraći, nikad se dovoljno ne profilišući kao stranka građanske provinijencije i duboko utemeljena u crnogorskom tlu. Oni su tu stali na sredinu puta, to se mislim sada i kod njih jasno uočava.

RSE: Nakon svega ovoga, šta se može očekivati ubuduće sa Socijalističkom narodnom partijom po vašoj procjeni - reforma stranke ili njena totalna marginalizacija?

JOVIČEVIĆ: Trebaće dosta vremena da se oporavi. Vrlo je bitno kako će se ona sad kadrovski prestruktuirati. Jasno je, naravno, bilo i odmah poslije referenduma, a sada poslije izbora pogotovo, da će gospodin Bulatović i sabor stranke morati da odu. Ja ne znam koja će to lica nova doći i od toga će veoma mnogo zavisiti. Pretpostavljam da tu neće doći ni do kakve radikalizacije, nego i dalje će to biti jedna profilacija, vjerovatno sada brža, prema građanskoj stranci, bez insistiranja na nekakvim nacionalnim elementima. Oni će to prepustiti Srpskoj narodnoj stranci, ja tako pretpostavljam, ali zavisi da li će to biti svježa lica koja će imati i nove ideje i novu retoriku. Vjerovatno, tada je moguće da dođe do postepenog ojačavanja te stranke, što mislim da bi bilo dobro.

RSE: Već ste napravili jednu analizu, pa de se vratimo na Srpsku listu za koju ste i sami rekli da se vrlo jasno pozicionirala - kako očekujete da će djelovati na političkoj sceni Crne Gore? Da li vjerujete da je moguća eventualna radikalizacija srpskog pitanja u Crnoj Gori, budući da su oni jasno rekli da je njihov prevashodni cilj zaštita srpskih interesa u Crnoj Gori i tim povodom najavili neke korake?

JOVIČEVIĆ: Mislim da će oni svo svoje djelovanje iscrpljivati na tu temu. To je, izgleda, skoro sigurno. Čak vjerujem da će se malo posvećivati i nekakvim drugim problemima koji su vezani za život, za ekonomiju itd. Mislim da će taj nacionalni elemenat za njih biti najbitniji. Oni će naravno insistirati na nečemu što je pitanje jezika, pitanje Crkve, tako da ćemo ponovo u Parlamentu, bojim se, imati ono što smo u velikoj mjeri imali i prethodnih godina. Mislim da će oni djelovati u tom pravcu.

RSE: Da prokomentarišemo, mada ste već nešto o tome rekli, i poziciju onih koji su na ovim izborima nesumnjivo bili dobitnici, kao i naravno vlast. To je Pokret za promjene, čiji ste član bili dok su se zvali Grupa za promjene i još uvijek bili nevladina organizacija. Izašli ste iz Pokreta za promjene uoči referenduma iz poznatih razloga, nećemo to ponavljati. Kako očekujete da će oni djelovati na političkoj sceni Crne Gore? Da li, imajući u vidu sve to, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević u narednom periodu može predstavljati kvalitetnu opoziciju crnogorskoj vlasti, što godinama nedostaje na političkoj sceni i zbog čega Đukanović, po mnogim ocjenama, ima takvu ubjedljivu podršku, ne samo domaću?

JOVIČEVIĆ: Da razjasnimo pitanje uspjeha Pokreta za promjene. S jedne strane to zaista jeste nesumnjiv uspjeh s obzirom na uslove u kojima su djelovali, na goli entuzijazam na koji se i Grupa za promjene, kasnije Pokret za promjene oslanjao bez dovoljne infrastrukture, sa još manje materijalnih sredstava. Odjednom ući na veliku političku scenu sa 11 mandata je zaista veliki uspjeh. Međutim, ako se ima u vidu da je ono što je Grupa, i dok sam i ja u njoj bio a čini mi se i kasnije, imala kao glavni cilj, to je jedna ubrzana tranzicija, jedna smjena vlasti i raščišćavanje sa mnogim deformacijama koje se vezuju sa tom vlašću. A kako do toga nije došlo, nije došlo do smjene vlasti, osnovni i glavni cilj Grupe za promjene je ipak tu promašen. I sa tog stanovišta, on je samo ograničeni uspjeh. No, ja vam ne mogu reći naravno kako će se oni ponašati u Parlamentu. To će veoma bitno zavisiti i od sastava koga oni ponude za svojih 11 predstavnika, ali ja mogu reći ono što bih ja, kao raniji član te grupe, želio kako da se oni ponašaju. Mislim da bi trebali imati mnogo manje krupnih riječi, mnogo manje oštrih riječi, mislim da one zaista nisu potrebne, mnogo manje napadanja na pojedine ličnosti, pa čak i kad one to zaslužuju, manje tih populističkih nota nego što ih je ipak bilo. Čini mi se da smo svi pomalo zamoreni time. Volio bih da dođe do određene transformacije u tom smislu, da oni postanu ono što zovemo konstruktivna opozicija koja na jedan hladan, umjeren, stručan način kritikuje, predlaže nova rješenja itd.

RSE: Gospodine Jovičeviću, kako mislite da će se apsolutna vlast Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije odraziti u narednom periodu na političkoj sceni Crne Gore? Predstoji donošenje ustava i nastavak reformi. Da li očekujete, imajući u vidu poruke koje su u proteklih nedjelju dana stigle u Crnu Goru, da će glavna opozicija crnogorskoj vlasti zapravo biti Evropska unija, koja će vršiti na njih pritisak da sprovode reforme?

JOVIČEVIĆ: Dosta je obeshrabrujuća bila jedna izjava uoči samih izbora gospodina Đukanovića, koji je rekao da bi oni voljeli naravno apsolutnu vlast da ih ne bi ucjenjivali. Pazite, svijest vladajuće strukture. Ako je vaš partner, ako morate dijeliti vlast sa nekim, onda naravno nije nikakvo ucjenjivanje ako taj partner insistira na nekim određenim stavovima ili rješenjima. Oni dosad nijesu dijelili vlast i oni na to nijesu navikli. I ukoliko ne dođe do bitnijih kadrovskih promjena prije svega na samom vrhu, onda ja ne očekujem da će se i karakter te vlasti u ovom smislu poštovanja drugačijeg mišljenja, uvažavanja drugačijeg mišljenja, pa neka dolazi od bilo koga i sa bilo koje strane iz opozicije, a da to ne marginalizujete - ja u to nažalost nijesam baš mnogo siguran.

RSE: Htjela sam vas pitati da li očekujete da će, bez obzira na aposlutnu vlast, bilo je riječi o tome i uoči izbora, uđu u vlast još neke stranke osim vladajuće koalicije?

JOVIČEVIĆ: Ja očekujem da će, to sam najavljivao i prije izbora, sada pobjednik velikodušno ponuditi prije svega Liberalnoj partiji i Bošnjačkoj stranci neko učešće u vlasti. Mislim čak da će ponuditi i SNP-u neku širu koaliciju ili neki drugi aranžman koji bi stvorio jedan utisak pred evropskom javnošću, a i domaćom, da su oni spremni da dijele vlast. Ali da se ne zavaravamo, to je stupanje s pozicije pobjednika, kad vi svaki čas možete kazati:» Pa izvinite, mi imamo većinu i mi mislimo da mora biti onako kako mi kažemo.» Ali to nije dioba vlasti i to je žalostan dio ishoda ovih izbora. Mislim da će tu, što je i sadržano u vašem pitanju, Evropska unija odigravati neku značajniju ulogu, iako ja nikad ne volim da pretjerujem oko uloge Evropske unije, da sad ne obrazlažem zašto, ali van svake sumnje to će biti proces približavanja u kome će ona biti vrlo prisutna i vjerovatno dobro paziti što to opozicija predlaže, ako to ona bude činila na jedan razložan i dokumentovan način, a ja se naročito nadam da će Pokret za promjene unijeti takvu notu i ne vjerujem da će vladajuća kolacija tek tako moći da odbija prijedloge opozicije u prisustvu budnog oka evropskih posmatrača.

RSE: Hoće li taj prvi test biti donošenje novog ustava?

JOVIČEVIĆ: Apsolutno. Nijesam baš siguran da će to tako glatko ići. Već se najavljuju tu različiti pristupi. Naročito mislim da će Srpska lista, odnosno Srpska narodna stranka insistirati na nekim elementima koji neće biti prihvatljivi ostalima. Tu će se voditi poprilična bitka. A na kraju krajeva mislim da će za Pokret za promjene to biti, čini mi se, prvi test - koliko će on svojom konstruktivnošću uspjeti, neću reći da pomogne vladajućoj partiji nego da pomogne crnogorskom novom državnom biću da izraste u ono što svi želimo - konstruktivnim prijedlozima, bez suprotstavljanja vladajućoj koaliciji po svaku cijenu ako je nešto dobro što ona predlaže. To će biti prvi test, ali to neće biti tako glatko, Ja bih volio da se prevarim. No, vladajućoj koaliciji uvijek postoji izlaz iz takve situacije da ona na svom prijedlogu zakaže referendum.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG