Dostupni linkovi

Kupovina glasova novcem iz budžeta


Analitičar Dražen Simić:

“Teoretski sredstva sa računa za posebne namjene trebaju se koristiti u starteške svrhe, a ne u dnevnu potrošnju. Ali pošto su izbori tu, to je jednostavno kupovina glasova. Sve vlade to rade u ovoj zemlji, na svim nivoima. Neki koriste višak budžetskih prihoda od PDV-a, neki koriste sredstva od računa za posebne namjene i u principu to je jednokratna upotreba tih para. Podijelili su plate, ljudi će pojesti to i na kraju ništa.”

U Ministarstvu finansija RS ističu da zakonom nisu precizirane vrste dugovanja koja se mogu izmirivati sa računa za posebne namjene. Portparol Ministarstva Radmila Mihić:

“Sredstva ostvarena privatizacijom na tzv. računu posebnih namjena ne moraju striktno da se koriste za izmirenje unutrašnjeg duga, već po odlukama Vlade mogu da se koriste i za druge namjene ukoliko Vlada procijeni da je to potrebno.”

Dražen Simić kaže da 33 miliona nije velika suma novca u odnosu na onaj koji je u opticaju, ali i dodaje:

“Naravno da doprinosi inflaciji, naravno da doprinosi potrošnji svukupnoj. Jednostavno, odnekud dolaze pare koje nisu zarađene, to nije novostvorena vrijednost.”

Komentarišući ovu odluku aktuelne vlade, bivši ministar finansija RS Svetlana Cenić objašnjava čemu služi račun za posebne namjene:

“Upravo zato da bi se javna potrošnja čuvala u okvirima, da ne bi dolazilo do inflacije, da ne bi dolazilo do povećanja upravo javne potrošnje. Služi, znači, samo za izmirenje unutrašnjeg duga i za otpremnine radnicima, ali sa obavezom da se ne primaju novi radnici.”

Cenićeva podsjeća da je svrha računa za posebne namjene definisana još davnim stend baj aranžmanom sa MMF-om i dodaje da ovakva odluka Vlade RS može da ugrozi buduće odnose sa ovom međunarodnom institucijom:

“Stend baj aranžman, pošto on nama treba, ove godine nisu htjeli potpisati samo zato da bi mogli trošiti koliko ko hoće. MMF je znao šta će se desiti. I sad pazite, svaki put postoji neki kriteriji koji se moraju ispuniti. Za sljedeći stend baj aranžman, koji je nama potreban zato što međunarodne finansijske institucije neće da dođu bez preporuka MMF-a, će onda uslovi biti mnogo, mnogo oštriji - to je jedna stvar. I druga stvar, već zbog svega što se dešava Svjetska banka je nama otkazala dva jako značajna kredita.”

Nezavisni analitičari upozoravaju da država već ima inflatorni udar zbog uvođenja PDV-a, te se pitaju da li je Vlada RS u poziciji da ruši mostove prema MMF-u - i to zbog predizborne kampanje.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG