Dostupni linkovi

Apel za islamsko-jevrejsko pomirenje


Sedmi Bejahad na Hvaru nije bio samo kulturna manifestacija. Na njemu je zabilježen i značajni politički korak - upućen je apel za pomirenje i poboljšanje odnosa između Židova i muslimana u Europi, nazvan Kulturom do zajedništva. Apel su potpisali poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i direktor Bejahada dr. Vladimir Šalamon. On nam je o tome rekao:

«Došli smo jednostavno na ideju da se pokušamo suprotstaviti prelijevanju tih animoziteta između muslimana i Židova na prostoru Evrope i da pokušamo apelom, a potom i sa akcijom da ublažimo nesporazume, nerazumijevanja, čak možda ponekad i grubosti. Naišao sam na izvanrednoga partnera, na gospodina Mustafu Cerića i bez velikih problema smo sastavili taj tekst, u kome pozivamo evropsku javnost, prevashodno, primarno muslimansku evropsku javnost i židovsku evropsku javnost da pokušaju zajedništvom da demonstriraju da mi nismo zapravo prirodni neprijatelji, dapače mi smo izvanredno u povijesti surađivali.»

U apelu se ističe da su svi Židovi i muslimani u današnjoj Europi manjine i da ih ta presudna kategorija međusobno približava. Navedeno je i da su islam i hebrejstvo u Europi živjeli u skladu jedni uz druge. U bosanskim gradovima, primjerice, nepoznata su židovska geta. Ovaj apel će se poslati na supotpis po dvadesetorici najeminentnijih kulturnih i znanstvenih radnika Židova i muslimana u Europi, a dio Bejahade slijedeće godine bit će posvećen zajedničkim muslimansko - židovskim projektima u kulturi.

Kakav odjek očekuju na ovaj apel u Europi i zašto ga nisu proširili na Ameriku i na Bliski istok? Dr. Vladimir Šalamon:

«Pa, često me pitaju sad poslije ovoga svega:’ Zašto niste to proširili na Ameriku i na Bliski istok?’ Ja moram da kažem - ako želite nešto da uspješno napravite, ipak se treba na određen domen fokusirati. Ovaj put smo se fokusirali na Evropu i vjerujem da će imati eho prvenstveno u Evropi.»

Inače, ovogodišnji Bejahad prije sedam dana je otvorio hrvatski predsjednik Stipe Mesić. On je objasnio i zašto hrvatska država podupire ovakove kulturne manifestacije:

«Naša je obveza pomagati očuvanje identiteta i ujedno integraciju svih manjinskih zajednica u hrvatski javni život. Kada je riječ o židovskoj nacionalnoj manjini, onda to držimo posebno važnim, ne samo zbog njezine malobrojnosti nego i zbog njezine velike povijesne uloge, ali i zbog nepravdi koji je ona i u Hrvatskoj podnijela u nekim povijesnim razdobljima. Za nas, osim toga, Židovska zajednica u Hrvatskoj predstavlja most međusobnog povezivanja židovskih zajednica u Evropi i svijetu, a ujedno je most koji Hrvatsku zbližava s Izraelom i cijelim židovstvom.»
XS
SM
MD
LG