Dostupni linkovi

Hrvatski i slovenski specijalci povučeni sa granice


Granična kriza u Svetom Martinu na Muri sa hrvatske strane i Hotizi na slovenskoj strani, granice koja je posljednjih nekoliko dana punila hrvatske i slovenske medije, završila je kasno sinoć, kada je Stalna mješovita hrvatsko-slovenska komisija za vodno gospodarstvo u Otočcu na Krki potpisala dogovor o obnovi protupoplavnog nasipa na lijevoj obali rijeke Mure.

Jutros su povučeni slovenski policijski specijalci i hrvatska interventna policija, a premijeri dviju zemalja – Ivo Sanader i Janez Janša čude se kako to da je do incidenta došlo, kada su se njih dvojica sve lijepo dogovorili. Ivo Sanader:

«Nedopustivo je da na tehničkim detaljima pada odluka dviju vlada i dvaju premijera. Tražit ću osobno i od hrvatskog dijela komisije i od slovenskog dijela komisije da se sukladno zajedničkoj izjavi i sinoć potpisanom dokumentu o izgradnji nasipa, a dokument točno precizira od koje do koje kore se grade nasipi, s tim krene i da se završi posao.»

Slovenski premijer Janez Janša izrazio je žaljenje što je toliko vremena trebalo da se postigne tehnički dogovor o provedbi zajedničke izjave dviju vlada, i nada se da više neće biti incidenata.

A kako je to izgledalo posljednjih dana – još jučer su na obje strane granice bili razmješteni specijalni, odnosno interventni policajci, a Slovenci su odnekud dovukli vozilo dobrovoljnog vatrogasnog društva i sa njegovih tridesetak metara visokih ljestava motrili i snimali hrvatsko područje. Sjeklo se i drveće da se balvanima blokira promet, hrvatska policija privodila je slovenske novinare i tako dalje. Je li sve to uopće bilo potrebno, i – ako jest – kome, za naš radio govori hrvatsko-slovenski analitičar Davor Đenero. Đenero je redoviti suradnik ljubljanskog dnevnika «Delo», međutim novo uredništvo, postavljeno nakon dolaska Janšine vlade desnog centra, više ga ne objavljuje, pa ni najnoviji
tekst upravo na temu graničnih tenzija. Ovaj incident u interesu je obiju vlada, kaže Đenero za Radio Slobodna Evropa:

«Gospodin Sanader, zajedno sa svojim kolegom gospodinom Janšom, namjerno je sudjelovao u izazivanju graničnog incidenta. U ovom trenutku taj granični incident odgovara slovenskoj vladi, koja kroz njega nastoji tvrditi kako je prethodna vlada loše vodila odnose sa Hrvatskom, a želi od toga mati koristi na vrlo skorim lokalnim izborima.»

Osim kratkoročne političke koristi, ovaj konflikt je i dimna zavjesa za nešto drugo, kaže naš sugovornik:

«Radi se o tome da su njih dvojica već izgleda postigla dogovor da se cijelo pitanje granice, umjesto da se riješi bilateralnim odgovorom, prepusti međunarodnoj arbitraži. Hrvatska već dugo traži međunarodnu arbitražu, ali samo za morski dio granice, a Slovenija dugo odbija arbitražu o morskoj granici.»

Bilo je potrebno izazvati spor na rijeci Muri, kako bi se javnostima obiju zemalja prikazalo da nije sporna jedino morska, već i kopnena granica. Po Đenerovoj procjeni, javnost će o arbitraži saznati onda kada to Sanaderu bude trebalo u predizbornoj kampanji, kako bi pokazao da je u
odnosima sa Slovenijom bolji i čvršći od Račana. Dakle, nakon 15 godina neuspješnog bilateralnog rješavanja granične crte, da bi izbjegli odgovornost pred javnošću, političari su dogovorili međunarodnu arbitražu. Đenero ima samo jedan zaključak:

«Ovakvom neozbiljno mi neodgovornom politikom, obadvije zemlje čine golemu štetu prije svega svojim državljanima koji žive uz granicu, ali nakon toga i svojim privredama, koje na najrazličitije načine, zbog ovih zatezanja u javnosti, trpe goleme štete.»
XS
SM
MD
LG