Dostupni linkovi

Islamski svijet očekuje izvinjenje


Zapažanja Benedikta XVI došla su u vrijeme kada se poglavar Rimokatoličke crkve priprema za posjetu Turskoj, zemlji uglavnom neseljenoj muslimanskim stanovništvom. Muslimani u svijetu traže ispriku. Ured za odnose s javnošću najmanje države na svijetu pokušava popraviti učinjenu štetu. Portparol Frederico Lombardi:

"Svakako da nije bila namjera pape da podrobno ispituje džihad kao ni razmišljanja muslimana o tome. Još manje mu je bila namjere da uvrijedi osjećanja muslimanskih vjernika. Upravo suprotno, Sveti je otac u svom govoru jasno upozorio zapadne civilizacije da treba njegovati poštovanje i dijalog s drugim religijama".

Govoreći na Univerzitetu u Regensburgu, u Njemačkoj, gdje je i sam nekada predavao dogmu, Papa, rodjeni Bavarac izabrao je citirati kritiku islama koju je u 14 stoljeću izrekao bizantski car Manuel Paleolog drugi. Razgovarajući s jednim učenim Perijcem, bizatski je car kazao – " Pokaži mi što je Muhamed donio novoga i vidjećeš da su to samo zle i nehumane stvari, poput naredjenja da se mačem širi vjera koju ispovijeda". Ponavljajući Manuelovu tvrdnju, Papa je kazao kako je sila nekompatibilna prirodi Boga i prirodi duše. Britanski autor Gerard O'Connell, analitičar zbivanja u Vatikanu, kaže da je zabrinutost posve prirodna za jednog papu, ali da niko ne zna zašto je Benedikt XVI izabrao da citira upravo riječi cara Manuela.

Reakcije iz muslimanskog svijeta brzo su stigle. Pakistanski parlament je usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da je papa ovim citatm uvijedio osjećanja muslimana i poziva Benedikta XVI da opozove svoju izjavu. Lider druge najveće islamske organizacije u Indoneziji kaže kako Papina izjava može poremetiti harmoniju izmedju muslimana i katolika. U New Delhiju su muslimani pozvali Papu da se izvini.

Islamističke internet stranice širom svijeta objavljuju reakcije pune bijesa i protesta zbog papinog govora, što podsjeća na uzbudjenje islamskog svijeta nakon objavljivanja nedoličnih karikatura u jednom danskom listu, ranije ove godine.
Benedikt XVI već ima reputaciju Pape koji je tvrdji prema islamu od svog predhodnika Ivana Pavla II. Primjera radi, on je godinu prije nego je postao papa javno iskazao svoje protivljenje prijemu Turske u EU, tvrdeći da je muslimansko nasljedstvo potpuno različito od kršćanskih korijena Evrope.

O'Connell, koji se detaljno bavio novim poglavarom Katoličke crkve, kaže da će Papa iskoristiti svoje novembarsko putovanje u Tursku, da objasni svoje stavove:

"To je veoma važan dogadjaj i ja mislim da ćemo tokom te posjete čuti vrlo artikulirane govore o odnosima izmedju kršćana i muslimana."

Na početku posjete, vodeći islamski dužnosnici u Turskoj očekuju Benediktovo izvinjenje. Organizacija islamske konferencije zatražila je da Sveta Stolica pojasni svoje stavove o islamu, precizirajući u svom saopštenju da se nada da ova "neočekivana kampanja ne svjedoči o novom odnosu Vatikana prema islamu i to nakon decenije dijaloga između Svete Stolice i vjernika i mislilaca iz muslimanskog svijeta".
XS
SM
MD
LG