Dostupni linkovi

Više od 80 posto studenata žele otići


"Osjećam da bi nas više cijenili vani nego ovdje. To je razlog zbog kojeg bih otišao vani."

"Išao bih, ali bih se kad-tad vratio."

"Ako bi ponuda bila dobra, vjerojatno bih otišao na neko vrijeme, a ako bi mi se svidjelo, možda bih i ostao."

"Otišao bih zbog uvjeta zapošljavanja."

"Ja zbog veće plaće."

"Ovdje mi je sve i mislim da mi se ne bi dao mijenjati cijeli život samo zbog veće plaće. Mislim da ću ovdje moći dobiti dobre uvjete zapošljavanja."

"Ne bih otišao. Previše volim ovaj grad i Dinamo."

"Otišao bih u bilo koju zemlju Evropske unije zbog novca."

"Mislim da je vani bolje plaćen ovaj posao."

"Vjerojatno je vani lakše riješiti stambeno pitanje."

"Išao bih smo da upoznam nove ljude, nove horizonte, druga razmišljanja."

"Mislim da se vani više cijeni sve to što smo ovdje uložili u naše znanje."

"Bolji su vani uvjeti znanstvenog istraživanja, postdiplomskog, plaće, sve. Ostati ćemo ovdje, ako ne moramo vani."

"Malo napretka i više standarda."

Kratka anketa koju smo jutros snimili pred zagrebačkim Strojarskim i Elektrotehničkim fakultetom samo potvrđuje istraživanje koje je ovog ljeta među hrvatskim studentima proveo portal "Moj prvi posao", namijenjen upravo studentskoj populaciji, a dnevno ga, kaže Kristijan Pakšec, posjeti više od 2000 studenata:

"Poprilično nas je iznenadilo da se više od 80 posto anketiranih studenata izjasnilo da bi napustilo Hrvatsku ukoliko bi im se pružila kvalitetnija prilika za zapošljavanje negdje u inozemstvu."

Svi oni, ističe Zvonko Šeso, iz hrvatskog Zavoda za zapošljavanje, uglavnom mogu dobiti posao u Hrvatskoj jer mladi i visokoobrazovani itekako su traženi na tržištu rada, osobito informatičari i strojari:

"Mnoga zanimanja su jako tražena. Najtraženiji su diplomirani ekonomisti i pravnici, doktori medicine, profesori hrvatskog jezika. Informatičari kod nas ni ne dolaze na evidenciju jer čim završe fakultet imaju garantiran posao."

Prema ranijem istraživanju istog internetskog portala više od jedne trećine hrvatskih studenata dobije ponudu za posao još za vrijeme studiranja. Kristijan Pakšec:

"Oni imaju priliku zaposliti se dok su još na fakultetu, a više od 80 posto ih pronađe posao u roku od godinu dana što su završili fakultet. Nije ovdje toliko nemoguće pronaći posao za studenta, koliko oni ne prihvaćaju trenutno stanje, poduzetničku klimu, klimu gospodarstva, općenito to što se događa u Hrvatskoj."

Sociologinja Vlasta Ilišin kaže da su do istih zaključaka došli i znanstvenici u Institutu za društvena istraživanja i da je riječ o novoj generaciji koja jednostavno želi više:

"Što su obrazovaniji to su spremniji za taj tip mobilnosti. To nije samo pitanje isključivo zarade, nego i jedne profesionalne afirmacije. Imamo trajno u našim istraživanjima da mladi smatraju da se znanje dovoljno ne vrednuje, da bi se vani mogli bolje afirmirati, bolje profesionalno napredovati i više naučiti. Žele upoznati nova društava, nove kulture. Njih motivira to da su građani svijeta jer oni su već virtualni građani svijeta. Doživljavaju svijet otvorenijim i misle da se u njemu mogu bolje snaći. Ne žele samo da dobiju zaposlenje, nego žele više."
XS
SM
MD
LG