Dostupni linkovi

Upozorenja o štetnosti bezuvjetne liberalizacije


Ako se u budućoj CEFTA-i, proširenoj Srbijom, Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom i Bosnom i Hercegovinom, uvede bezuvjetna liberalizacija i ukine carinska zaštita domaće proizvodnje, to će zbog nižih cijena uvozne robe biti kraj za većinu malih i srednjih seljačkih gospodarstava u Hrvatskoj, upozoravaju u oporbenoj Hrvatskoj seljačkoj stranci. Zašto? Na primjeru Srbije, za Radio Slobodna Evropa objašnjava njihov ekspert, doktor Damir Kovačić:

„Problem je u tome što je većina njihovih proizvoda jeftinija nego naša. A jeftinija je jer je tamo prvenstveno radna snaga jeftinija. Drugo, za Hrvatsku je problem što dosegnutu razinu standarda liberalizacije trgovine sad vraća nazad. Srbija nije član WTO, dakle ne mora prihvatiti ono što je Hrvatska morala prihvatiti ulaskom u Svjetsku trgovinsku organizaciju, i sada ona zbog toga može rušiti prijašnje dogovore na štetu Hrvatske, dakle povećavat carine, uvoditi diskriminirajuće trošarine i tako dalje. Dakle, interes Hrvatske možda jeste da je ukupno naše gospodarstvo naprednije i da dobije novo tržište, međutim, definitivno, za selo i ruralni prostor, to će biti jedan veliki korak nazad.“

HSS zato zahtijeva da se napravi ozbiljna cost-benefit analiza hrvatskog ulaska u proširenu CEFTA-u i da se javnost upozna sa hrvatskom polaznom pozicijom. Predsjednik stranke Josip Friščić kaže kako je jedina reakcija hrvatskih vlasti do sada bila – protivljenje prijedlogu da sjedište proširene CEFTA-e bude u Beogradu:

„Ja nisam do sada nigdje čitao, ni čuo nijedan podatak o tome što mi tražimo, osim možda jedino da sjedište CEFTA-e bude u Zagrebu. A ako ne može biti u Zagrebu, onda su se neki, bojim se, zaletjeli pa su rekli – neka bude u Briselu. Dobro da nisu rekli da bude u Hagu.“

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i glavni hrvatski pregovarač Vladimir Vranković za Radio Slobodna Evropa kaže kako je namjera hrvatske Vlade upravo suprotna – bolja zaštita domaće robe nego do sada. Primjerice, iako Hrvatska i Srbija imaju bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini, Srbija ga krši:

„Uvela je trošarine na duhan uvezen iz Hrvatske deset puta veće nego za druge proizvođače u samoj Srbiji. A mi samo možemo suspendirati taj ugovor. To je jedini instrument koji imamo. Čime bi, što nam nije cilj, zakočili ukupne pozitivne trendove u gospodarskoj razmjeni. Mislim da to nije nikome u interesu.“

Međutim, ako bi se krenulo sa jednim kvalitetnim CEFTA ugovorom?

„Taj bilateralni ugovor se sada diže na višu razinu, taj CEFTA ugovor važi za više zemalja, plus je tu patronat Evropske nije koja može dodatno, nekim svojim instrumentima, prisiliti potpisnike tog budućeg CEFTA ugovora da poštuju preuzete obveze potpisom tog ugovora.“

I profesor evropskih integracija na zagrebačkom Sveučilištu Damir Grubiša u izjavi za Radio Slobodna Evropa podsjeća da su se buduće članice proširene CEFTA-e koje nisu članice Svjetske trgovinske organizacije obavezale poštivati standarde te organizacije, a ne uvoditi dodatne restrikcije ili dumping:

„Mislim da strahovi HSS-a nisu na mjestu. Ulazak u CEFTA-u značio bi u prvom redu pridržavanje kriterija i mjerila Svjetske trgovinske organizacije. Prema tome, sve one zemlje koje žele ući u CEFTA-u moraju se pridržavat onih mjerila koja vrijede u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Dakle, ne mogu ići na to da sabotiraju ta mjerila ili da idu dumping cijenama ispod kriterija koje nameće Svjetska trgovinska organizacija."
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG