Dostupni linkovi

Drugi trijumf premijerove koalicije


Dimitrije JOVICEVIC (agencije)

„Ustanovili smo da je čitav proces uglavnom bio u saglasnosti sa obavezama i opredjeljenjima OEBS-a, kao i sa standardima Savjeta Evrope za demokratske izbore.“

To je ocjena crnogorskih izbora koju je saopštio šef posmatračke misije OEBS-a Žoao Soareš, sa kojim su se saglasili i predstavnici ostalih međunarodnih organizacija. Kao glavne primjedbe navedeni su televizijsko praćenje kampanje i promjena izbornog zakonodavstva tokom samog izbornog procesa, ali to ne dovodi u pitanje regularnost izbora. Na pitanje da li je policijska akcija u Tuzima i Malesiji, u kojoj je uhapšena grupa Albanaca koja je navodno pripremala terorističke akcije, zapravo bio pritisak vlasti na albansko biračko tijelo, predstavnici međunarodnih misija istakli su da nemaju dovoljno informacija za ocjenu tog događaja. Šef misije ODIR-a Jorgen Grunet:

„Mi predstavnici ODIR-a, OEBS-a i parlamentarne skupštine Savjeta Evrope otišli smo u Tuzi da se lično uvjerimo na terenu kakva je situacija. Ono što smo mi uočili, to je jedna mirna atmosfera, koja je vladala i na samim biračkim mjestima i u njihovom neposrednom okruženju.“

U toku dana iščekivali su se zvanični rezultati jučerašnjih izbora, ali oni još uvijek nisu saopšteni. Kada će biti, pitali smo sekretara Republičke izborne komisije Slobodana Dragovića:

„Još ništa nismo dobili iz opštinskih izbornih komisija, dakle danas nećemo imati nikakve rezultate.“

U međuvremenu, nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, potvrdila je da će vladajuća koalicija moći sama da formira vlast. Koordinator Marko Čanović:

„Koalicija DPS-SDP dobila je 42 mandata, Srpska lista dobila je 12 mandata, DS-PDP je dobio jedan mandat, SNP-NS-DSS dobila je 11 mandata, ,Forca' je dobila jedan mandat, Liberalna partija-Bošnjačka stranka tri mandata, Pokret za promjene je dobio 10 mandata, Demokratska unija Albanaca je dobila jedan mandat.“

Komentar na epilog prvih izbora nakon što je Crna Gora postala nezavisna država, od predstavnika opozicije bilo je teško dobiti, pošto su se uglavnom oglašavali saopštenjima za javnost. Tako je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević konstatovao da je zadovoljan rejtingom svoje partije, ali da Crna Gora nije prelomila putem demokratije i razvoja. Slično misli i politički analitičar Svetozar Jovićević, koji ocjenjuje da je došlo do radikalizacije političke scene i da će novi saziv parlamenta dovesti do još većih podjela. I dok se čuju prve političke ocjene, u pojedinim opozicionim strankama, nakon izbornog poraza najavljuju promjene. Portparol do juče najjače opozicione Socijalističke narodne partije Miomir Vojinović:

„Socijalističkoj narodnoj partiji Crne Gore predstoji veoma ozbiljan posao da povodom veoma lošeg izbornog rezultata učini sve što je neophodno za korjenite i višestruke promjene u okviru partije.“

Razloge za preispitivanje nalazi i lider Narodne stranke Predrag Popović, koji će svoj mandat staviti na provjeru Glavnom odboru stranke.

Lamentiranje opozicije prati i slavlje u redovima vladajuće koalicije, koja tvrdi da su jučerašnji izbori pokazali trijumf evropske politike i da Crna Gora kreće u nove radne pobjede ka stvaranju razvijenog društva. Da u obećanja vjeruju, pokazale su njihove brojne pristalice, koje su sinoć u prepunoj kongresnoj dvorani u zgradi vlade premijera Đukanovića dočekali povicima:

„Milo, mi te volimo!“

* *

Koalicija za evropsku Crnu Goru osvojila je apsolutnu vlast odnosno 41 mandat u Skupštini Crne Gore, podaci su Centra za monitoring koji je upozorio da treba sačekati zvanične rezultate, jer je moguće da dođe novih izmjena.

CEMI je obradio 99,4 odsto ukupnog biračkog tijela na osnovu čijih glasova se raspoređuje 76 od ukupno 81 mandata u novom sazivu Skupštine. Od toga je Koaliciji za evropsku Crnu Goru – “Milo Đukanović” pripalo 39 mandata, Srpskoj listi 12, listi SNP-NS-DSS i Pokretu za promjene po 11, a Liberalima i Bošnjačkoj partiji tri mandata.

U posebnim izbornim jedinicama, gdje se raspodjeljuje pet manadata, obrađeno je 99,54 odsto glasova, i DPS-SDP je dobio dva mandata, koaliciji koju čine Demokratski savez "Mehmed Bardhi" i Partija demokratskog prosperiteta, Albanska alternativa i Demokratska unija albanaca "Ferhat Dinoša" imaju po jedan mandat.

Izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović saopštio je da je mogućnost odstupanja 0,2 odsto i da treba sačekati Republičku izbornu komisiju da obradi službene zapisnike sa biračkih mjesta.

* *

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Ðukanović kazao je u nedjelju kasno naveče, po završetku izbora, da apsolutna pobjeda koalicije Za evropsku Crnu Goru predstavlja trijumf evropske Crne Gore:

„Za ovo što smo uradili malo je reæi pobjeda, ovo je trijumf evropske politike u Crnoj Gori.“

Ðukanović je istakao da apsolutna pobjeda koalicije DPS i Socijaldemokratske partije (SDP) ne može biti dovedena u pitanje.

„Naša koalicija ne može da padne ispod 41 mandata. Mislim da sa sigurnošću mogu reći da imamo 42 mandata i da se još uvijek borimo i za 43.“

* *

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić rekao je da je na parlamentarnim izborima odbranjena nezavisna Crna Gora:

„Opasnost nije bila mala i zato je naša pobjeda veæa. Ne može se i ne smije protiv Crne Gore, ako se želi u Evropu.“

Krivokapić je naveo da će Crna Gora imati stabilnu vladu koja će realizovati proces evropskih ntegracija:

„Otvorićemo vrata Brisela i to je naša slijedeća pobjeda.“

* *

Srpska lista spremna je da »pruži« ruku svim partijama u Crnoj Gori koje žele na bolje da mijenjaju stanje u Crnoj Gori uključujući i Socijaldemokratsku partiju (SDP), saopštio je njen lider Andrija Mandć:

»To važi i za onu partiju koja je na izborima bila u koaliciji sa DPS-om. Ukoliko SDP želi da mijenja stanje u Crnoj Gori kako bi se mogli obraèunati sa kriminalom i korupcijom, povećati penzije i plate, uspostaviti vladavina prava i pravna državu, ruka Srpske liste je ispružena, kao i svima onima žele da mijenjaju na bolje.«

Mandić vjeruje da će političari uzeti u obzir da su Crnoj Gori potrebne promjene i da Srpska lista može zajedno sa drugim opozicionim partijama činiti većinu u Crnoj Gori. On je izjavio kako je zadovoljan što su izbori pokazali da je Srpska lista najjača među opzicionim partijama.

Na više od 1.000 glasačkih mjesta, građani sa pravom glasa birali su 81. poslanika crnogorskog Parlamenta, za šta je 12 stranaka i koalicija kandidovalo više od 700 kandidata. U 14 opština održani su i izbori za odbornike lokalnih skupština, a u 13 opština građani su birali i gradonačelnika. Za tu funkciju konkurisala su 42 kandidata.
XS
SM
MD
LG