Dostupni linkovi

Nemačka na Balkanu zastupa evropske interese


Nemačka i nemački političari su u poslednje vreme značajno politički angažovani na Balkanu i čini se, sinhronizovano. Christian Schwartz Schilling je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Joachim Ruecker novoizabrani šef UNMIK-a na Kosovu, a 1. septembra je još jedan Nemac, general-pukovnik Roland Kather, preuzeo komandu nad KFOR-om od Italijana Giuseppea Vallote. Sa predsednicom Odbora Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Doris Pack razgovarali smo, uz ostalo, o tome da li Nemačka, u okviru EU, polako zadobija lidersku ulogu na Balkanu.

Uz smeh, Doris Pack kaže da je puka slučajnost što je nekoliko njenih sunarodnika istovremeno na odgovornim pozicijama na Balkanu:

„Puka je koincidencija što je rukovođenje KFOR-om na Kosovu od Italije preuzela Nemačka. Što se tiče naslednika šefa UNMIK-a, izbor se nekako sam od sebe nudio. Mislim na izbor Joachima Rueckera, zato što je on ispred UN-a i Evropske unije na Kosovu i do tada radio. Gospodin Kristian Schwartz Schilling je dugi niz godina već bio angažovan na pomirenju u Bosni i Hercegovini, stekavši poverenje svih tamošnjih zajednica, tako da je razumljivo što mu je nakon toga ponuđena rukovodeća međunarodna pozicija. To je“, podseća naša sagovornica, „zapravo prvi put da je na tom prostoru Nemac došao na čelno mesto“.

S obzirom na činjenicu da je njena zemlja poslednjih godina izuzetno prisutna u procesima mirovnih, političkih i ekonomskih misija na prostoru Zapadnog Balkana, Doris Pack pitamo kako definiše nemačke napore na ovim prostorima i, posebno, kako vidi buduću ulogu njene zemlje u regionu.

„Nemačka politika u regionu Balkana je, u suštini, evropska politika. Mi nemamo svoju sopstvenu politiku niti sopstvene, nemačke, interese na tom području. Naša jedina uloga u regionu je da zastupamo evropske interese. Pod tim interesima podrazumevamo napore i nadu da se područje Balkana stabilizuje, da počne da doživljava napredak i da mladi ljudi konačno dobiju šansu za budućnost. Za sve to je neophodan preduslov stabilizovanje političkih i ekonomskih odnosa. To je istovremeno i u našem interesu, jer ako ne bude bilo stabilnosti u balkanskim državama, onda će se nestabilnost odatle preneti i na naše, prostore Evropske unije“.

Da li će Evropska unija, koja je preuzela međunarodnu misiju u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, a nakon određivanja budućeg statusa, to treba da učini i na Kosovu, imati snage da uspostavi jedinstvo u svojim redovima u pogledu odnosa prema regionu?

„Mislim da ćemo biti u stanju da budemo jedinstveni“, uverava Doris Pack i podseća: „Mi smo već kroz Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu, koji je u naše ime veoma angažovano radio na području jugoistočne Evrope, to do sada i pokazali. Dakle, na Balkanu smo demonstrirali i sprovodili nedvosmisleno jedinstvenu politiku. Nadam se i uverena sam da u našim redovima neće doći do podela i neslaganja u stavovima ni u pogledu kosovskog pitanja jer tako nešto ne bi bilo ni u čijem interesu. Drugim rečima, nema i neće biti nikakvih podvajanja. Verujem da ćemo svi u Evropskoj uniji biti na istoj strani, vući u istom pravcu, ići ka istom cilju i govoriti jednim glasom. To je i u našem i u interesu zemalja balkanskog regiona.“
  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

XS
SM
MD
LG