Dostupni linkovi

BECC/HAG


Glavna tuzziteljka Hasskog tribunala Karla del Ponte izjavila je da Beograd mozze da uhapsi hasskog begunca Ratka Mladicha "i ovog popodneva", ali da je problem nedostatak politiccke volje.
U obracanju Stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Becu ona je kazala da svi optuzzeni za ratne zloccine moraju biti privedeni pravdi, jer nekaznjavanje krivaca moze imati negativne posledice po odnose drzava i ljudi u regionu,
Del Ponteova je pozvala drzzave bivsse Jugoslavije da izmene zakone koji zabranjuju izruccenje sopstvenih drzzavljana drugoj zemlji, kako bi se spreccilo da "stotine, verovatno i hiljade, poccinilaca ratnih zloccina" koji sada slobodno "ssetaju ulicama" ostanu nekazznjene.
Ona je istakla da pravosudje na Kosovu pati od ozbiljnih manjkavosti, precizirajucci da su potencijalni svedoci pred Hasskim tribunalom ubijani na Kosovu samo zbog ccinjenice da su mogli biti svedoci protiv bivssih lidera OVK.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG