Dostupni linkovi

Peti supervizor za Brčko


Odluka o smjeni supervizorice za Brčko Suzan Džonson je očekivana, kaže glasnogovornik Ureda visokog predstavnika u BiH Mario Brkić, jer Džonsonovoj mandat ističe polovinom septembra. Rafi Gregorijan će biti i zamjenik visokog predstavnika. Kako je kroz raniji rad upoznat sa stanjem u BiH, to ga čini dobrim kandidatom za mjesto supervizora za Brčko, napominje Brkić:

«Što se tiče gospodina Gregorijana, on je već poznat ovdje, u BiH. Radio je na reformi odbrane i ima sve potrebne kvalifikacije, znanje, iskustvo, tako da smo sigurni da će poziciju koju bude preuzeo kao peti supervizor u Brčkom obnašati na jedan zaista kvalitetan način.»

Rafi Gregorijan je tri godine bio na čelu Odjela za BiH pri Stejt Dipartmentu, a tokom 2005. godine bio je kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane BiH. Na dužnost supervizora za Brčko Gregorijan dolazi iz sarajevskog sjedišta NATO-a.

Status supervizora datira od osnivanja Distrikta 2000. godine, nakon jednogodišnje međunarodne arbitraže. Vlada Distrikta Brčko, sa Suzan Džonson, koja je na dužnost supervizora postavljena u januaru 2004. godine, imala je dobru saradnju. Od najznačajnih pomaka za Distrikt Brčko za vrijeme njenog mandata, gradonačelnik Distrikta Mirsad Đapo izdvaja:

«Mi smo imali zajednički projekat pri reformi javne uprave i reformi ukupne administracije Brčko Distrikta, zatim zajedničku obavezu i partnerstvo u svemu kada je riječ o stvaranju povoljnijeg ekonomskog ambijenta za ulaganje u Brčko Distrikt BiH. I, naravno, ukidanje pravnog značaja međuentitetske linije u Brčko Distriktu je kruna onoga što je u ovom periodu rađeno. Donijeli smo više od stotinu zakona, stvorili novi ambijent.»

Distrik Brčko jedan je od najznačajnijih ekonomskih centara BiH, te primjer zajedničkog života svih konstitutivnih naroda. O tome koliko su supervizori doprinijeli razvoju, gradonačelnik Đapo kaže:

«Značajna je uloga supervizora. Prvi nas je mirio, a evo Suzan Džonson je imala ovaj zadatak stvaranja uspješnog ambijenta reforme i konačnog definisanja Brčko Distrikta unutar sistema BiH u svim procesima koji se u državi dešavaju.»

Iako se reformski procesi u Distriktu Brčko provode mnogo brže nego u ostatku zemlje, institucija supervizora zbog specifičnog položaja Distrikta ne smije se dovoditi u pitanje, smatra Đapo. Političke igre, poput preraspodjele sredstava od PDV-a na štetu Distrikta, ozbiljno mogu poljuljati stanje u Brčkom, vjeruje Đapo:

«Vi vidite u posljednje vrijeme što se dešava sa koeficijentom za PDV. Preko noći, uz nedostakak političke volje i nerazumijevanje naše pozicije, sve se ovo može dovesti u pitanje, sve ono što smo mukotrpno gradili zajedno i sa supervizorima i sa međunarodnom zajednicom. Dakle, dok se svi ovi procesi ne završe, niti supervizija, niti arbitražni tribunal ne bi trebali biti ukinuti i mi želimo, i to ćemo jasno reći i novom supervizoru, da ovi procesi traju bar do sljedećih lokalnih izbora i ne bi se trebali vezati za sudbinu visokog predstavnika, jer konačno arbitražna odluka ne veže te dvije institucije.»

Jedan od važnih zadataka sa kojima bi se budući supervizor Rafi Gregorijan mogao sresti jeste i definisanje pozicije Distrikta Brčko u odnosu na državu i na entitete. Ovaj proces, smatra gradonačelnik Brčkog Mirsad Đapo, mora biti do kraja proveden, i to isključivo pod nadzorom međunarodnih supervizora, jer u BiH nema političke volje i razumijevanja da se model kakav grade u Distriktu podrži.
XS
SM
MD
LG