Dostupni linkovi

Naređena kontrola prodaje državnih firmi


Portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona Jasna Subotić:

«U ovom vremenskom intervalu, dakle prije nego što je stupio na snagu Zakon o privatizaciji banaka, izvršen je prijenos dionica kod Tuzlanske banke D.D. Tuzla sa državnih na privatna preduzeća.»

Javne sumnje u regularnost postupka privatizacije Tuzlanske banke potvrđene su nalazima finansijske policije, po kojima je to obavljeno višestrukim kompenzacijskim aranžmanima. Riječ je o ugovorima za jedne te iste poslove koji nose i isti datum i isti protokolarni broj, što je bilo moguće jedino pod patronatom visokih stranačkih i državnih funkcionera:

«Do sada je Tužiteljstvo otvorilo istragu protiv jednog lica, državljanina BiH, s inicijalima S.N. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz članka 383, stavak 2, u vezi sa stavom 1 Kaznenog zakona Federacije.»

Kako navode pojedini mediji, riječ je o Nusretu Softiću, višegodišnjem direktoru Tuzlanske filijale Sarajevo osiguranja, koji je protiv novinara «Oslobođenja» podnio i tužbu zbog pisanja o umiješanosti u ovu aferu. Na osnovu posljednjeg izvještaja finansijske policije, u Tužilaštvu su potvrdili i skoro otvaranje istrage protiv još nekoliko lica, a kako saznajemo riječ je o dužnosnicima Vlade Federacije. U Tužilaštvu nisu, međutim, mogli potvrditi pokretanje istrage protiv bivših dioničara Tuzlanske banke, povezanih sa visokim političkim dužnosnicima, koji su svoje dionice prodali jednoj slovenačkoj banci koja je u međuvremenu postala većinski vlasnik Tuzlanske banke.
XS
SM
MD
LG