Dostupni linkovi

Nema više gledanja kroz prste


Glavni inspektor saobraćajne policije u entitetskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Sredić:

“Za lakše prekršaje, znači za prekršaje za koje je bila predviđena novčana kazna prema bivšem propisu, koji smo mi primjenjivali, od 10 maraka, još uvijek su u pitanju opomene ili upozorenja učesnika u saobraćaju do 1. 9., zbog toga što 1. 9. stupa na snagu Zakon o prekršajima i onda ćemo mi imati mogućnost da i za te prekršaje naplaćujemo novčane kazne putem prekršajnih naloga. Za teže prekršaje se postupa normalno, znači pišu se prekršajne prijave.”

Iako se očekivalo da će novi zakon o bezbjednosti saobraćaja, koji je zaživio još 8. avgusta, uticati na svijest vozača u Bosni i Hercegovini, podaci koji stižu sa terena pomalo su obeshrabrujući. Šezdesetpetogodišnji Milenko Grbić, koji za volanom provodi svaki dan, priča da saobraćajne kulture i dalje nema i pored strožijih kazni:

“To je fino doneseno. Zakon je svaki dobar ako se poštuje. Ali ovi mladići, oni ginu zahvaljujući roditeljima. Kroz Borik, gdje ja stanujem, to tutnji čitavu noć. Oni idu sami u smrt. Oni voze dvjesto. Ja ne mogu zamisliti - to je sila nad prirodom.”

Tu su i komentari onih koji se nisu željeli predstaviti:

“Dosta ih ne pali svjetla, ne veže pojas, preticanje je najopasnije. Mislim da ima dosta nervoznih vozača.”

“I obilazi gdje ne smije, i prolazi gdje ne smije.”

“I dalje pričaju na telefon i ne puštaju pješake.”

“Brza vožnja, nepoštovanje saobraćajnih znakova.”

“Ima prekršaja koje neće nikad niko ispraviti - davanje žmigavca, ne daje ga niko.”

Pokušali smo dobiti i komentar nekoga od saobraćajnih policajaca, no kažu da nemaju ovlaštenja da daju izjave. Neformalno, pričaju kako znaju zaustaviti vozilo čiji je vozač prekršio i do pet obaveznih propisa. Zoran Sredić navodi kako su rezultati u prvom mjesecu primjene novog zakona neočekivano loši, jer je čak devet osoba izgubilo život u teškim saobraćajnim nezgodama:

“Nije se smanjio broj saobraćajnih nezgoda i nije se bitnije smanjio ni broj povrijeđenih u tim saobraćajnim nezgodama. Pogotovo je problematično to što imamo blago povećanje broja smrtno stradalih u toku ovog mjeseca, tako da nas to zabrinjava.”

Situacija nije bolja ni na cestama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Viši inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova sarajevskog kantona Fahrudin Abaz navodi da svakodnevno pristižu krivične prijave protiv vozača. Iako većina njih danas vozi sa upaljenim svjetlima, vežu pojaseve, ipak su to prividna poboljšanja kada se pogledaju ostali prekršaji:

“Analizirajući broj od ukupnog broja podnesenih prekršajnih prijava, odnosno podnesenih zahtjeva za pokretanje prkršajnog postupka, evidentno je da se čine teži prekršaji i da to nije u dovoljnoj mjeri uticalo na te nesavjesne vozače. Još uvijek određeni broj vozača upravlja vozilom pod djejstvom alkohola, ne poštuje ograničenje brzine kretanja, vrši preticanje.”

Taksista Branko Reljić mišljenja je da su kazne u novom zakonu iako veće nego ranije, ipak nedovoljne:

“Kaže neko da je zapad kulturniji. Ma nije, brate, nego je žestoka kazna. Kad udari po džepu, svi smo mi kulturni. Neću ja sad mobilni koristiti, a kazna je 100 maraka.”

U državnom parlamentu već je pokrenuta i inicijativa za pooštravanje kaznenih odredbi protiv nesavjesnih vozača. Jedan od potpisnika inicijative, poslanik SDA Mirsad Ćeman, navodi da bi trebalo pooštriti kaznene bodove i novčane kazne kada su u pitanju teži saobraćajni prekršaji:

“Posebno kad je u pitanju vožnja u alkoholisanom stanju. Naravno, da režim kaznenih sankcija sam po sebi nije dovoljan, ali eto ocijenili smo da nekako ima smisla malo pooštriti to još. S druge strane onda se de fakto desilo da su negdje, za razliku od postojećih kazni kantonalnih, pa i entitetskih, po ovom propisu kazne čak spuštene.”

Na kraju, valjalo bi i podsjetiti koliki je udarac po džepu za neke od najčešćih prekršaja. Kazna za upotrebu alkohola je od 100 do 300 maraka, uz zabranu upravljanja vozilom, te dva kaznena boda, a za nepropuštanje pješaka od 50 do 250 maraka. Prolaz kroz crveno kažnjava se do 300 maraka. Policajac na licu mjesta naplaćuje po 30 maraka za nevezanje pojasa i nekorištenje kratkih svjetala, te 40 maraka za nedozvoljenu upotrebu mobilnog telefona.
XS
SM
MD
LG