Dostupni linkovi

Incident neće uticati na pregovarački proces


Posle odvojenih sastanka sa predsednikom Skupštine Kosova Kolj Berišom i predsednikom Demokratske partije Kosova Hašimom Tačijem, šefica Američke kancelarije izjavila da će SAD nastaviti da i dalje podržavaju proces rešavanja statusa Kosova. Ona je rekla da je istovremeno uverenje da će pregovori uspešno biti okončani.

Kajdanow je istakla da poslednji incident u Mitrovici, kada je povređeno devet lica, neće imati posledica na proces statusa, pošto je prema njenim rečima bilo hitnog reagovanja na ono što se dogodilo:

«Bezbednosno stanje je stabilizovano i verujem da možemo da idemo napred u pregovorima. Važna je činjenica da je vlada osudila incident.»

Ne želeći da prejudicira status, Kajdanow je rekla da je značajno da strane ozbiljno shvate pregovore. Komentarišući poslednje događaje u Mitrovici, odlazeći komandant mirovnih saga na Kosovu, italijanski general Đuzepe Valoto je rekao da pripadnici KFOR-a odgovorno izvršavaju svoje zadatke na severu Kosova, ali da je rešenje problema Mitrovice političko pitanje, koje treba da rešavaju političari:

«Treba odvojiti vojni od političkog aspekta. Ne može se očekivati od komandanata da rešavaju sve političke probleme, međutim, mi možđemo da doprinesemo da se iznađe rešenje od onih koji su za to odgovorni, rešenje koje će odgovarati svima.”
XS
SM
MD
LG