Dostupni linkovi

Antisemitizam u Beogradu


Izraelski državljanin Jariv Avram i njegova prijateljica srpskog porekla Bojana Petković ispričali su beogradskoj televiziji B-92 kako su ih na koncertu, u noći između 27. i 28. avgusta, pretukli skinhedi, koji su nosili nacističke majice i pevali nacističke pesme, a da policija nije uradila ništa da pronađe izgrednike:

„Opkolili su nas i pevali mi: ,Aušvic, Aušvic!‘. Vikali su mi da sam prokleti Jevrejin i pitali me da li znam šta je moja zemlja uradila vašoj. Vikali su: ,Idite u Nemačku!‘. Onda je moja prijateljica prišla i počeli smo da bežimo, ali su nas stigli i krenuli da nas krvnički udaraju. Bilo je jezivo.“

„Pitali su me da li je to uradio onaj skinhed u crnoj jakni, ćelavi i ja sam rekla da jeste. Znači očigledno ga znaju, videli su ga da ulazi, čim su ga oni meni opisali. Uopšte nisu odreagovali, policija nikako nije odreagovala. Uzeli su podatke i to je to.“

Ispričali su Bojana Petković i sa zavojem iznad levog oka Jariva Avram. Međutim, u policiji tvrde da su dvoje izraelskih državljana tokom koncerta prišli policajcima i rekli da ih je udario „ćelavi i tetovirani“, ali nisu želeli da policajcima tačno pokažu ko ih je napao. Policajci su, kako navode u MUP-u, insistirali da pozovu hitnu pomoć, s obzirom da je Jariv Avram imao povređenu arkadu, što je on odbijao. Uprkos tome, pozvali su hitnu pomoć, koja je dvoje Izraelaca prevezla u Urgentni centar, gde je Avramu konstatovana laka telesna povreda. Kada je ekipa za uviđaj došla u Urgentni centar nisu ga tamo zatekli.

Istovremeno, Radiju Slobodna Evropa u beogradskoj policiji potvrđeno je da se u utorak ujutro MUP-u prijavio američki državljanin srpskog porekla, tvrdeći da je odgovoran za incident na koncertu na Tašmajdanu. Navodno, to lice je navelo kako se prijavilo jer mu savest ne dozvoljava da se događaj preuveličava i jer je Jariva Avrama udario, a ne tukao, i to nakon što ga je ovaj „u gužvi uštinuo“. Nakon što su mediji preneli priču o ovom događaju, porodicu Petković posetio je direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Petar Lađević:

„Sada je red na organima policije da privedu pravdi one koji su počinili ovo kriminalno delo.“

I pored nedoumica, predsednik Srbije Boris Tadić osudio je napad na izraelske državljane i zatražio od nadležnih da hitno identifikuju sve ultradesničarske i ultranacionalističke organizacije u Srbiji.

Upozorenja zbog jačanja antisemitskih i nacističkih tendencija u Srbiji nisu nova. Zbog toga ni incident na Tašmajdanu, šta god da je bila njegova stvarna priroda, nije iznenađenje. Književnik Filip David učestvovao je u istraživanjima koja su se upravo bavila rastućim antisemitizmom. Početkom prošle godine on je posebno upozoravao na nedopustivo objavljivanje imena srpskih Jevreja na jednom Internet sajtu. Do danas nadležni ništa po tom pitanju nisu preduzeli:

„Imena su objavljena na jednom američkom sajtu, koji je pozdravljen od strane ovih naših rasista i nacionalnista. Pre jedno dvadesetak dana taj spisak je proširen i ponovljen na jednom od tih sajtova. Naša vlast ne može da zabrani sajt, ali može vrlo lako, bez ikakvih problema da ustanovi ko su ti ljudi koji sarađuju. Niko me ne može uveriti da policija nema spiskove članova tih organizacija.“

Podsećamo, Skupština višenacionalne Vojvodine je uz saradnju policije napravila spisak ekstremističkih organizacija i tražila od Vlade Srbije da im zabrani rad. Takav potez usledio je posto je grupa neonacista novembra prošle godine brutalno prekinula jednu tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu. Bio je to incident koji je privukao do sada najveću pažnju javnosti, možda i zbog toga što su ga kamere zabeležile:

„Džukelo jedna!“

„Koga snimaš, jesi li normalan?“

„Peroviću, sin ti duva lepak. Pitaj Među gde je, bre. Njega ćemo da karamo posebno.“

Čovek kom se u snimku koji ste upravo čuli upućuju teške uvrede i pretnje je profesor etike na Novosadskom univerzitetu Milenko Perović. Iako bi suđenje onima koji su mu ih uputili trebalo da počne u septembru u Novom Sadu, posle incidenta na Tašmajdanu Perović ne gaji velike nade i za naš program ocenjuje da u Srbiji ne postoji politička volja za zabranu rada ekstremnih organizacija:

„Zbog toga što vladajuća politička nomenklatura u nekim elementima dijeli politička uvjerenja tih ekstremističkih grupacija. Moja očekivanja povodom ovog slučaja će biti – tresla se gora, rodio se miš. Malo će se podići medijske prašine, posle toga će se ta prašina sleći i nikom ništa, pojeo vuk magarca do sledećeg takvog slučaja ili do možda još radikalnijeg i goreg slučaja.“

Vlada Srbije nije odgovorila na vojvođanski predlog za zabranu rada ekstremnih organizacija. Utisak jeste da je to jedno od pitanja koje je za nadležne u Srbiji previše osetljivo.
XS
SM
MD
LG