Dostupni linkovi

Rasvetliti sudbinu svih nestalih lica


Problem nestalih lica se mora rešavati kao humanitarno a ne političko pitanje, saopšteno je na skupu u Prištini. Organizacije za zaštitu ljudskih prava ocenile su da je obaveza svih strana da se angažuju u rasvetljavanju sudbine nestalih i da se proces može završiti tek kada se pronađje i poslednji nestao. Predsednik Kosovskog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Pajazit Nusi izjavio je da se mora rasvetliti sudbina svih nestalih bez obzira na etničku pripadnost:

“Tražimo da se pitanje nestalih ne vezuje za politiku, već da se otkrije istina o svakom pojedincu, bilo da se radi o pripadniku albanske, srpske, bošnjačke, turske ili romske zajednice.”

Povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih lica, Kosovski odbor je organizovao okrugli sto na temu “Intenziviranje aktivnosti u identifikaciji nestalih lica”, na kojem je rečeno da su do sada postignuti minimalni rezultati i da se to pitanje neće brzo rešiti. Članovi porodica nestalih su izrazili nezadovoljstvo dosadašnjim angažovanjem kosovskih i međunarodnih institucija na rasvetljavanju sudbine nestalih Albanaca. Predsednica vladine komisije za nestale Nusrete Kumnova zatražila je od najviših organa vlasti da reše ovaj problem:

“Porodice nastavljaju da traže svoje najmilije. Pozivam Pregovarački tim, koji na brojnim sastancima do sada nije spomenuo problem nestalih, da dobro razmisli o ovom prioritetnom pitanju.”

Poseban problem je što se mnoge porodice nestalih Albanaca nadaju da su oteti još uvek živi i da se nalaze u Srbiji.
Međutim, Pajazit Nusi kaže da je u to teško poverovati pošto je dosta vremena prošlo od završetka konflikta:

“Na osnovu iskustva da se za sedam godina ne pronađe nijedno od dve tri hiljade lica, ne možemo verovati da je neka osoba živa.”

Prema podacima Međunarodnog komiteta crvenog krsta, trenutno broj nestalih iznosi 2 268. Tokom i nakon završetka konflikta 1999. godine nestalo je više od 3 000 lica, od čega 2 340 Albanaca, 523 Srba i 201 pripadnik ostalih zajednica. U cilju nastavka procesa rasvetljavanja sudbine nestalih Albanaca i Srba očekuje se da se 1. septembra sastane radna grupa, koju čine delegacije Prištine i Beograda. Iz Međunarodnog komiteta crvenog krsta kažu da u dosadašnjim razgovorima nije bilo konkretnih rezultata, već da se razmenjuju informacije i vodi istraga.
XS
SM
MD
LG