Dostupni linkovi

RIM/PARIZ


Prvih 1000 vojnika italijanskog kontigenta danas je brodom krenulo za Liban, gde che uccestvovati u mirovnoj misiji UN na jugu te zemlje.
Njima se obratio italijanski premijer Romano Prodi.
"Mi, Italijani, gledamo sa naklonossccu i cenimo to ssto cce te preuzeti tezzak zadatak occuvanja mira u zemlji koja je predugo patila od nasilja, rata i mrzznje", rekao je Prodi.
Konvoj che stichi u Liban u petak, a Rim planira da do oktobra na jugu Libana razmesti ukupno 2.500 vojnika. Italija che u februaru 2007. godine preuzeti komandovanje od Francuske nad UNIFIL-om.
Generalsstab francuske vojske danas je saopsstio da che bataljon od 900 francuskih vojnika i 13 oklopnih vozila stichi na jug Libana pre 15. septembra.
To che biti prvi deo francuskog kontigenta koji che brojati ukupno 2.000 vojnika.
Evropske zemlje su obechale da che mirovnim snagama UN na jugu Libana poslati pojaccanje od ukupno 7.000 vojnika.
Kontigent UNIFIL-a sada ima dve hiljade vojnika, ali je predvideno da bude pojacan sa jos 13 hiljada, koji ce cuvati mir zajedno sa isto toliko pripadnika libanske regularne armije.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG