Dostupni linkovi

Đukanović je glavni politički protivnik SNP-u


Predrag Bulatović, predsjednik Socijalističke narodne partije, rekao je u intervjuu za RSE da je za njega, njegovu partiju i koaliciju koju predvodi glavni politički protivnik Demokratska partija socijalista i njen lider Milo Đukanović.

RSE: Gospodine Bulatoviću, kako komentarišete odnose između dvije opozicione koalicije, odnosno konstantne napade na Vas i Vašu partiju. Posljednja izjava bila je nedavno, kada je savjetnik srpske liste Momir Bulatović iznio teške lične kvalifikacije na Vaš račun. Da li Vam je čudno da se lideri Srpske liste nijesu ogradili od takvih kvalifikacija i kako će to uticati na postizbornu saradnju?

BULATOVIĆ: Za mene i Socijalističku narodnu partiju i koaliciju koju ja predvodim glavni politički protivnik je Demokratska partija socijalista i njen lider Milo Đukanović. Ja se bavim, sa pozicije opozicione partije, aktuelnim crnogorskim režimom i ne bih se osvrtao na opozicionu političku scenu. Za nas su opozicione političke partije te koje moraju da odrade svoj dio posla, da bi zajedno nakon izbora mogli da konstatujemo da je DPS – SDP u manjini i da nijesu više vlast. Moja poruka jeste da svaki napad na mene, a uz navodno hvaljenje članstva Socijalističke narodne partije ne prolazi. Napad na mene kao predsjednika partije jeste napad na partiju, jer ja predstavljam partiju i to mogu da shvatim i moja poruka jeste da je to pogrešan pravac preraspodjele na opozicionoj političkoj sceni. Svaki pokušaj preraspodjele na opozicionoj političkoj sceni u ovom trenutku jeste jačanje Demokratske partije socijalista i SDP-a. Povodom konkretnog pitanja koje ste mi postavili ne želim da se osvrćem na lične kvalifikacije koje je iznio gospodin Momir Bulatović, ali želim da uočim dvije stvari koje su važene, čini mi se, za listu koju on savjetuje, odnosno za lidera te liste. A to je: čvrsta tvrdnja da će DPS i SDP pobjediti, koju je iznio i drugo nije dao odgovor na pitanje da li da Srpska lista nakon izbora bude sa DPS-om ili sa SNP-om. I to je ustvari problem te liste koju on savjetuje i to je pitanje za lidera te lista na koju on treba da odgovori. Jer, postavlja se pitanje zašto ići u izbore ako se tvrdi da će da pobjedi Milo Đukanović, DPS i SDP. Ja tvrdim da DPS i SDP nemaju mogućnost da pobjede ako mi budemo radili kako treba. Ja vjerujem da će DPS i SDP biti manjina nakon ovih izbora.

RSE: Da li je podjelom opozicionog bloka na dvije koalicije opozicija dovela sebe u situaciju da se uglavnom bori za prevlast unutar istog biračkog tijela?

BULATOVIĆ: Ja mislim da nije dobro što se pravi više lista. Moj predlog je bio da sva opozicija bude na jednoj listi i to blok za zajedničku državu, Grupa za promjene, Liberalni savez i svi oni koji se osjećaju opozicionim. Poznato je da je Grupa za promjene nastupila samostalno, da je Srpska narodna stranka odbila da uđe u koaliciju i napravila je Srpsku listu. Za mene je glavni politički protivnik Demokratska partija socijalista i moja poruka opoziciji jeste - ne svađajte se sa opozicionim političkim partijama, na napadajte Socijalističku narodnu partiju. Hajde sve da uradimo da oslabimo Demokratsku partiju socijalista i SDP. U uslovima više lista i nekih napada koji se pojavljuju teže se ostvaruje cilj koji smo postavili, ali ja sam optimista i vjerujem da opozicija ima snage, a unutar opozicije najjača lista jeste SNP - Narodna stranka i Demokratska srpska stranka i poručujem da ćemo mi naš dio posla obaviti. Dobićemo respektabilan broj glasova onoliko koliko nama potencijalno pripada na ukupnoj politčkoj sceni Crne Gore.

RSE: Tu se sada postavlja pitanje kako sada mislite da uđete u biračko tijelo vladajuce koalicije, s obzirom da ne prihvatate državne simbole Crne Gore, odnosno da nijeste priznali nezavisnost Crne Gore koju su većinski izglasali njihovi, odnosno birači vladajuće kaolicije?

BULATOVIĆ: Čitava Crna Gora zna i oni koji ne podržavaju politički Predraga Bulatovića i Socijalističku narodnu partiju da smo mi partija koja poštuje i uvažava Crnu Goru i njene građane. Nikada mi nijesmo sporili državnost Crne Gore i nikada nijesmo sporili da je Crna Gora bila stara država, a mi smo mislili da je bolje za Crnu Goru da živi u zajedničkoj državi i respektabilan broj birača je to pokazao. U poziciji kada je sve bilo u rukama Mila Đukanovića i DPS-a, kada su oni sprovodili referendum i kada su koristili dijasporu, kontrolisano, nekontrolisano imamo realnu činjenicu da je Crna Gora pola na pola. Pola Crne Gore smatra da je bolji život u zajedničkoj državi, pola smatra drugačije. Crna Gora zna da mi uvažavamo Crnu Goru, da Predrag Bulatović nije protiv Crne Gore i to je za mene najvažnije. Što se simbola tiče to su simboli parlamentarne većine DPS-a i SDP-a ili bolje rečeno to su simboli Socijaldemokratske partije. Pitajte iskreno značajan broj članova DPS-a da li im se sviđaju simboli koje im je nametnuo Ranko Krivikapić. Reći će ne. I to je samo poruka da u podijeljenoj Crnoj Gori, prilikom izrade Ustava treba da o simbolima razgovaramo i o himni i o zastavi i o svemu onome što će nas okupiti. Što se samog referenduma tiče mi smo saopštili naš stav da je bilo neregularnosti tokom izbora i izborne šutnje i mi smo konzistentni u tom stavu. Što se tiče nezavisnosti Crne Gore - Crna Gora je članica Ujedinjenih nacija, mi ne možemo mimo ostaloga svijeta. Realnost je u ovom trenutku takva. Šta će biti za pet ili deset godina ostaje nam da vidimo. Na ovim izborima mi se borimo za pravu Crnu Goru. Protiv organizovanog kriminala, protiv mafije, protiv pljačkaške privatizacije, protiv klanova i privatne Crne Gore. Mi se borimo protiv toga da Crnom Gorom upravlja nekoliko porodica koje su na tajkunski način pljačkom kroz privatizaciju i kroz organizovani kriminal došli do krupnog kapitala. Na dnevnom redu na ovim izborima nije ko podržava ovu zastavu koju je usvojio DPS i SDP, nego kakvu Crnu Goru hoćemo. Demokratsku, evropsku i pravnu državu zašta se zalaže Socijalistička narodna partija. Vjerujem da veliki broj razočaranih birača DPS-a će prepoznati istinsku, evropsku i demokratsku snagu u SNP-u i našoj kaoliciji.

RSE: Znači to je strategija za ulazak u biračko tijelo DPS-a?

BULATOVIĆ: To je naša punuda čitavoj političkoj sceni Crne Gore. Želite li evropsku Crnu Goru, želite li vladavinu prava, želite li borbu protiv organizovanog kriminala i istinsko iskorijenjivanje korupcije i organizovanog kriminala onda treba glasati Socijalističku narodnu partiju. Vlast koja je dovela do svih negativnih trendova to je DPS prije svega uz pomć SDP-a ne može da govori da će iskorijeniti ono što su oni stvorili.

RSE: Utisak je da je Vaše biračko tijelo u većoj mjeri prihvatilo nezavisnost Crne Gore kao realnu činjenicu nego Vi kao njihov lider.

BULATOVIĆ: Potupna je korespodencija između onoga što radi SNP i njen lider i birači, članovi i simpatizeri naše partije i birači. Nema diskrapance između nas. Ljudi u Crnoj Gori su realni i prihvataju realnost, ali se ne mire sa njom i budite ubijeđeni da veliki broj naših birača veoma dobro zna šta se dešavalo na referendumu. Svoju ideju nijesu pokopali, oni drže tu ideju kao svoj politički stav. Ono što je veoma važno jeste da se naši birači da na ovim izborima daju dopinos za smjenu aktuelnog crnogorskog režima.

RSE: Zašto je zamrla ideja o alternativnoj četvorci koja je bila aktuelna u referendumkoj kampanji i najavljivan savez sa partijom Nebojše Medojevića za predstojeće izbore. Znači izbori su na pragu, a nema saveza koji je najavljivan kao dobitna kombinacija za rušenje aktuelne vlasti?

BULATOVIĆ: Pa i kada je bila alternativna četvorka gospodin Medojević i Grupa za promjene su smatrali da to ne znači stvaranje predizbornog saveza. Uopšte nije zatvorena mogućnost za postizborne saveze, naprotiv. S druge strane, gospodin Lekić i gospodin Jovićević vjerujem da će tokom ove kampanje dati svoj stav oko toga da li podržavaju opoziciju. Ja vjerujem da ce i gospodin Lekić saopštiti svoj nedvosmislen stav da je politika Socijalističke narodne partije njemu bliska i da podržava ono zašta se zalažem i ja i Socijalistička narodna partija. Gospodin Jovićević je bio na završnom promotivnom skupu našega bloka tokom referendumske kampanje i mislim da je alternativna četvorka tu. Ona može da se aktivira nakon parlamentarnih izbora.

RSE: Da li ste imali sa njima neke razgovore, mislim na gospodina Lekića i gospodina Jovićevića nakon referenduma?

BULATOVIĆ: Ja sam imao brojne kontakte i sa jednim i sa drugim oko tih pitanja, pitanja budućnosti političkih odnosa. U Crnoj Gori mi imamo podudarna gledišta kada je u pitanju aktuelni režim o evropskoj i demokratskoj budućnosti Crne Gore tako da, što se mene tiče, nije prekinuta komunikacija sa gospodinom Lekićem i gospodinom Jovićevićem, naprotiv.

RSE: Da li ima još nekih političkih subjekata koji su ušli u predizbornu trku s kojima bi eventualno ili imate plan da napravite postizbornu koaliciju?

BULATOVIĆ: Prvo treba da se uradi ono što je najvažnije. Ostvariti respektabilan broj glasova. Ja sada mogu da nominujem neke subjekte, ali može se desiti da oni ne uđu u parlament i onda sam promašio metu. Ja sam ubijeđen da će SNP i naša kaolicija ostvariti respektabilan broj glasova. Pozivam da ostale opozicione političke strukture ostvare svoj cilj i da zajedno imamo više nego vladajuća koalicija. U tom trentuku se može govoriti o sklapanju saveza. Za mene su najvažniji demokratski principi i evropski principi. Onaj ko je protiv Evropske unije i protiv integracija u Evropsku uniju i protiv međunarodne zajednice, protiv evropskih i evroatlantskih integracija ne može biti partner, pa i da se naziva da je opozicioni, da za sebe kaže da je opozicioni. Jasno je da Crna Gora ne može naprijed ako ne prihvata evropske standarde. Mi želimo, SNP i koalicija koju predvodi SNP, da Crna Gora što prije postane član Evropske unije. Onaj ko je protiv Evropske unije, ko optužuje Evropsku uniju teško da može biti naš partner.

RSE: Iako DPS i Vaša stranka odbacuju pretpostavke da će doći do saradnje u postizbornom periodu da li postoji mogućnost da do te saradnje ipak dođe. Da li bi eventualno odlazak premijera Đukanovića, o čemu se špekuliše, mogao uticati na Vas da uspostavite saradnju?

BULATOVIĆ: Gospodin Đukanović je rekao da on ne namjerava da se povuče prije neki dan na nekom promotivnom skupu, prema tome o tome se ne može špekulisati. On ima namjeru da ostane na političkoj sceni. To je posljednja izjava, najfreškija izjava i ja je smatram kao meritornu izjavu. Socijalističkoj narodnoj partiji ostaje lavovski dio posla da uradi, da pridobije što veći broj birača i da da doprinos razvlašćivanju aktuelnog crnogorskog režima. Ponavljam još jedanput, špekulacije postoje, a moj odgovor jeste da je Demokratska partija socijalista naš glavni politički protivnik i ona je odgovorna za katastrofalno ekonomsko stanje u Crnoj Gori. Cilj špekulacija da ćemo mi ući u koaliciju sa DPS-om je jasan, a to je demotivisati opozicione birače da bi oni rekli zašto da izađemo na izbore kada će gospodin Bulatović sa Milom Đukanovićem, DPS sa SNP-om. To su špekulacije koje ja odbacujem. Naš cilj jeste promjena aktuelnog crnogorskog režima.

RSE: S obzirom da ste u predizbornoj kampanji dosta na terenu da li te špekulacije utiču na Vaše biračko tijelo? Kakav je Vaš utisak?

BULATOVIĆ: Na naše biračko tijelo ne utiče jer ja razgovaram sa našim članovima. Te stvari se pojašnjavaju, ali to može potencijalno da demotiviše opozicione birače i svrha promocije tih stavova jeste u tom pravcu. Ja sada odgovaram vrlo čvrsto i jasno da su to špekulacije. Naš cilj jeste da demontiramo aktuelni crnogorski režim i mi smo u ovom trenutku opoziciona partija koja želi da postane vlast, a vlast možemo postati ako DPS i SDP nijesu aktuelni crnogorski režim.

RSE: U posljednje vrijeme primjetno je odsustvo političke saradnje SNP-a sa vladajućim strankama iz Srbije sa kojima ste uoči referenduma vrlo blisko sarađivali i imali njihovu otvorenu podršku.

BULATOVIĆ: Uoči referenduma smo bili politički faktori u dvije države članice, ali u jednoj zajedničkoj državi. Bilo je potpuno legitimno komunicirati sa značajnim političkim partijama u Srbiji koje se zalažu za zajedničku državu. Ja sam imao komunikaciju sa svim relevantnim političkim partijama sa vladom Srbije i predsjednikom Srbije. Nakon referenduma imao sam i tu komunikaciju i sa relevantnim državnim strukturama iz Srbije. Mi nijesmo prekinuli mogućnost komunikacije u budućnosti. Naprotiv, ostavili smo otvorena vrata za saradnju i sa Demokratskom strankom Srbije i sa Demokratskom strankom, dakle i sa Koštuničinom i Tadićevom strankom. Ali ovo su izbori u Crnoj Gori i ja ne vidim bilo kakav razlog da tražim za ove izbore bilo kakvu podršku ili komunikaciju sa političkim partijama iz Srbije. To ne bi bilo dobro ni za nas ni za njih. To bi se tretiralo loše i u međunarodnim krugovima i unutrašnjim krugovima Srbije i Crne Gore. Za ove izbore nije neophodna komunikacija za buduće odnose. Mi imamo otvorenu komunikaciju sa demokratskim i evropskim strukturama u Srbije, prije svega Demokratskom strankom Srbije i Demokratskom strankom predsjednika Tadića.

RSE: Što se tiče ekonomskog programa Vaše stranke naveli ste, između ostalog, da ćete tražiti reviziju privatizacionog procesa Kombinata aluminijuma i Jugopetrola. Da li je realno da se izvrše revizije tih i drugih privatizacija bez obzira kako su one obavljene?

BULATOVIĆ: Kompletna revizija svih privatizacija je dobar marketinški politički potez da se saopšti za jedan dio biračkog tijela, ali realni da budemo to nije prihvatljivo, to nije moguće i to je ogroman posao. Međutim, mi smo se opredijelili da kada budemo u vlasti, budemo u vladi, da za one privatizacije koje su očigledno netransparentne, nezakonite, koje su sumnjive i koje su od vitalnog značaja za Crnu Goru da se njihova revizija izvrši i moguća je rezvizija jednog značajnog po obimu broja privatizacija, njihov broj može da bude par privatizacija, Kombinata aluminijuma i „Jugopetrol-a, ali koje su značajne za Crnu Goru. Mi smatramo da je to realno, smatramo da je to poželjno i smatramo da je to nužno, jer je riječ o elementima koji nose nezakonitost i elemente pljačke i to je veoma važno za buduće ekonomske odnose za Crnu Goru i mi ćemo to sasvim sigurno da uradimo i konsultovali smo se oko tih pitanja sa značajnim ekspertima. Mi smo naš ekonomski program uradili uz konstataciju sa ekspertima koji imaju evropski renome.
XS
SM
MD
LG