Dostupni linkovi

Mladi ministri na ključnim pozicijama


Blagoja KUZMANOVSKI

Karakteristično za novu vladu je to što su na ključnim mestima postavljeni ministri sa 30 do 40 godina starosti. Tako na primer novi premijer Grujevski ima 36 godina. Ministar unutrašnjih poslova Mirjana Jankulovska i šef diplomatije Antonio Milošovski po 30. Ministar odbrane Laza Eelenovski 35 godina. Opozicija i neki eksperti to smatraju hendikepom, jer sumnjaju da će se mladi ministri dobro snaći, posebno u vremenu kada se očekuje rešavanje statusa Kosova, što bi prema njima imalo uticaj i na stanje u Makedoniji. Postoji i drugo mišljenje – da je njihova mladost prednost a ne hendikep, jer za osobom imaju čiste biografije, bez mrlja.

Vizija nove vlade, kao što je rekao Nikola Grujevski u današnjem ekspozeu u parlamentu, je da Makedonija bude demokratska, ekonomski snažna i socijalno pravedna zemlja koja će ostvariti integraciju u Evropskoj uniji:

«Osnovni ciljevi programa za rad nove vlade u periodu do 2010. godine su poboljšanje životnog standarda stanovništva sa većim ekonomskim porastom, povećanje zaposlenosti, pojačana borba protiv korupcije, razvoj demokratije, poboljšanje međuetničkih odnosa, politička stabilnost zemlje i integracije u EU i NATO. Pri tom su ostvarivanje dinamičnog ekonomskog razvitka i integracija Makedonije u evroatlantskim strukturama dva ključna prioriteta.»

Na današnjoj sednici za izbor vlade, opozicija predvođena Socijaldemokratskim savezom najveće primedbe ima na to što Grujevski u ekspozeu nije naveo konkretne rokove za ispunjvanje obećanog.

«Mi do sada u Makedoniji nismo imali problema sa programima vlada, već sa realizacijom. Ono što je rekao mandatar je dobro, odnosno dobro izgleda na papiru, ali sumnjamo u realizaciju. Sa žaljenjem moramo konstatirati da nismo čuli nijedan rok kada bi se to ostvarilo», kaže Andrej Žernovski iz opozicione Liberal-demokratske partije.

U međuvremenu, dok je u Sobranju počinjala sednica, dve partije Albanaca u Makedoniji organizovale su proteste ispred zgrade parlamenta u znak nezadovoljstva jer nisu ušle u novu vladu, iako su dobile najveći broj glasova Albanaca na nedavnim izborima. Naime, pobednička partija VMRO-DPMNE je za učešće u novoj vlasti izabrala tradicionalnog partnera – Demokratsku partiju Albanaca sa kojom su do sada bili u opoziciji.
XS
SM
MD
LG