Dostupni linkovi

Ništa od sporazuma sa EU ove godine?


Sve je izvjesnije da Bosna i Hercegovina do kraja godine neće potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom jer neće biti ispunjen jedan od ključnih uslova koji je postavila Evropska komisija, a to je reforma policije. Ovo potvrđuje i ministar inostranih poslova BiH i predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić:

“Ne očekujem da se razgovori prekinu. Mislim da će oni teći normalno do kraja, ali mislim da neće biti potpisa dok se ne postigne, opet ću ponoviti, novi politički dogovor kako tri principa provesti. Evropa neće odustati od tri principa. Ni mi ne možemo od ta tri principa odustati, jer smo na njih dobrovoljno pristali, ali kako ih provesti - e, to je velika razlika.”

Rok koji su prošle godine političari u BiH dali, kada su prihvatili ključne uslove u vezi s ovom reformom, bio je kraj septembra. Direkcija za reformu policije koja radi na izradi prijedloga budućeg izgleda policijskih snaga u zemlji već je produžila rok do kraja godine.

Šanse da se i u ovom roku nešto uradi su male, s obzirom na jasan stav političara iz Republike Srpske da neće prihvatiti prijedlog reforme policije koji bude predložila Direkcija, kaže direktor policije Republike Srpske Uroš Pena. Pena, koji se kao predstavnik RS-a u Direkciji nalazi u ulozi posmatrača, uvjeren je da je rad ovog tijela uzaludan ukoliko se prije toga ne postigne politički dogovor:

“Ono što gore sad se radi mislim da je iluzorno. Nije fer. Ljudi rade, kao primaju nekakve plate, kao nešto prave, znate, a ovamo imate strukture koje treba da odluče i kažu da neće donijeti odluku o tome. Mislim da je to gore glupost - nastaviti s takvim radom.”

O reformi policije u Bosni i Hercegovini razgovara se od jula 2004. godine, što samo po sebi govori koliko je ovo delikatna tema. Bez razumjevanja i poštivanja stavova iz Republike Srpske neće biti ni rješenja, kaže njen predsjednik Dragan Čavić:

“Samo na tom razumijevanju se može naći rješenje koje podrazumijeva poštovanje stavova iz RS-a. A stavovi iz RS-a su jasni - dakle, organizovani policijski sistem u kome, da ponovim još jednom, nema policijskih regija koje prelaze međuentitetsku liniju razgraničenja. To je stav koji su decidno iznijeli predstavnici političkih stranaka iz RS-a, jer policija RS-a ima svoje mjesto u jedinstvenom sistemu, i sve je to opet zaokruženo stavovima i zaključcima Narodne skupštine.”

Zbog ćorsokaka u koji je zapala ova reforma, političari iz Republike Srpske predlažu nove političke dogovore. Od novih dogovora nema ništa, treba samo provesti ono što je već dogovoreno i što su prihvatila sva tri parlamenta, kaže funkcioner Stranke demokratske akcije Halid Genjac:

“Stav Stranke demokratske akcije je poznat. Razgovori, pregovori i konačni dogovor o reformi policije su završeni i ozbiljni politički subjekti na političkoj sceni u BiH, koji su istinski opredijeljeni za put kome nema alternative, odnosno put evropskog integrisanja na dobrobit svih građana, trebalo bi da se drže tog dogovora.”

Mladen Ivanić uvjeren je da će se ozbiljnije o reformi policije u BiH moći govoriti tek za pola godine:

“Ja očekujem da zbog neodostatka političkog dijaloga, koga smo trebali imati, o načinu provođenja principa ćemo izgubiti najmanje šest do sedam mjeseci.”

Funkcioner Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Jozo Križanović mišljenja je da će od izgleda političke scene nakon opštih izbora u oktobru zavisiti ne samo provođenje reforme policije već i drugih reformi u BiH:

“Da li će rezultati izbora osigurati tu promjenu parlamentarne većine, odnosno političke opcije - to bi na neki način osiguralo i brži tok i drugih reformi, ne samo policije. Ukoliko se to ne desi, onda će se morati pristupiti novim političkim dogovorima, ili će se, kao i do sada, morati osloniti na jači pritisak međunarodne zajednice.”

I tako, dok bh. političari prolongiraju obaveze koje su sami preuzeli, za nadati se da će se i građani ove zemlje u oktobru, kada budu glasali, sjetiti obećanja koja im daju već godinama - da će ih samo oni odvesti u Evropu.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG